Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Бюро по труда

03.02.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

От 25.07.2016г. работя в една фирма. Договора е с изпитателен срок. Реших да напускам и подадох предизвестие. Въпросът ми е дали имам право да се запиша в Бюрото по труда и да получавам обезщетение, след като имам трудов стаж 10 месеца за последните 15 месеца? Започнах работа след като завърших университета и това дали има значение за подаването на документи в Бюрото?

									Надя

Надя

Отговори (3)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.02.2017

Отговор: Здравейте, Надя!
Имайте предвид, че ако в трудовия Ви договор не пише изрично, че изпитателният срок е уговорен в ползва на работодателя, се счита, че е уговорен в полза на двете страни, което от своя страна означава, че бихте могли да го прекратите ИЗОБЩО БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ. Хей така - от днес за утре.

Конкретно на върпосите Ви:
1. Да, ще имате правото на обезщетение от Бюрото по труда, тъй като право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда, или законодателството на друга държава.

На другия Ви въпрос отговорът е "Не" - няма значение, че това е първото Ви работно място.

Единствената особеност е, че обезщетението, което ще получавате е в минимален размер (7.20 лв. на ден, през 2017г.) и за минимален срок от 4 мес., защото трудовият Ви договор е прекратен по взаимно съгласие.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: exlege.bg | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

03.02.2017

Отговор: Ако сте работили 10 месеца в тази фирма, срокът за изпитване е изтекъл. Това означава, че правилно сте отправили предизвестие и ще трябва да си го отработите. Що се отнася до прекратяването на договора, не е по взаимно съгласие в случая, поне съгласно изложеното от вас. С всичко останало казано от колежката Симеонова съм съгласен.
Мога да допълня, че срокът за регистрация в бюрото по труда е 7 работни дни от датата на освобождаване. След което отивате в НОИ и се регистрирате и там, за да получите обезщетението за безработица.

С уважение,

адв. КъневЗа контакти

											Надя

Надя

03.02.2017

Коментар: Но общият ми трудов стаж не е придобит от едно място. Докато следвах висше, работих 4 месеца. От последната ми работа имам 6м и 14 дена трудов стаж. Затова питах дали имам право на обезщетение от бюрото по труда.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.02.2017

Отговор: Здравейте отново, Надя!

Не се притеснявайте! Това, че трудовият Ви стаж не е придобит на едно работно място, а е разпокъсан не е проблем, стига да имате осигурителен стаж повече от 10 месеца в последните 15.
Колегата е коментирал по-скоро моя отговор относно предизвестието, предполагайки, че изпитателният срок вече е изтекъл. Впрочем, той може и действително да е изтекъл, ако тези 6 м. и 14 дни са действително отработени. Защото срокът за изпитване не тече по време на отпуск и болнични.
Колкото до самото предизвестие, колегата е напълно прав - самият факт, че сте подали такова, води до извода, че прекратяването не е по взаимно съгласие, а по Ваше желание.
Въпреки това, последиците са едни и същи - минимален размер на обезщетението (по 7.20 за работните дни) за минимален срок от 4 месеца.
Но, заради краткия стаж, Вие така или иначе бихте получавали обезщетение за 4 месеца. Само размерът можеше и да е по-голям, в зависимост от заплатата.

Успех по-нататък!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

закон за собствеността на УПИ с много собственици на ид ч Живея в УПИ с няколко собственика на ид.ч . Проблемът е, че има 22% ид ч от УПИ , които са недоказани т.е няма собственик. Останалите 78 % си присвоиха... Последен отговор - 9.09.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - 25.09.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

изкуствен водем Покрай коритото на малка полупланинска река се намира частен имот със статут друг вид гора.Въпросът е,може ли да се изкопае ,издълбае водем с площ около... Последен отговор - 16.08.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив