Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Бюро по труда

03.02.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

От 25.07.2016г. работя в една фирма. Договора е с изпитателен срок. Реших да напускам и подадох предизвестие. Въпросът ми е дали имам право да се запиша в Бюрото по труда и да получавам обезщетение, след като имам трудов стаж 10 месеца за последните 15 месеца? Започнах работа след като завърших университета и това дали има значение за подаването на документи в Бюрото?

									Надя

Надя

Отговори (3)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.02.2017

Отговор: Здравейте, Надя!
Имайте предвид, че ако в трудовия Ви договор не пише изрично, че изпитателният срок е уговорен в ползва на работодателя, се счита, че е уговорен в полза на двете страни, което от своя страна означава, че бихте могли да го прекратите ИЗОБЩО БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ. Хей така - от днес за утре.

Конкретно на върпосите Ви:
1. Да, ще имате правото на обезщетение от Бюрото по труда, тъй като право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда, или законодателството на друга държава.

На другия Ви въпрос отговорът е "Не" - няма значение, че това е първото Ви работно място.

Единствената особеност е, че обезщетението, което ще получавате е в минимален размер (7.20 лв. на ден, през 2017г.) и за минимален срок от 4 мес., защото трудовият Ви договор е прекратен по взаимно съгласие.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: exlege.bg | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

03.02.2017

Отговор: Ако сте работили 10 месеца в тази фирма, срокът за изпитване е изтекъл. Това означава, че правилно сте отправили предизвестие и ще трябва да си го отработите. Що се отнася до прекратяването на договора, не е по взаимно съгласие в случая, поне съгласно изложеното от вас. С всичко останало казано от колежката Симеонова съм съгласен.
Мога да допълня, че срокът за регистрация в бюрото по труда е 7 работни дни от датата на освобождаване. След което отивате в НОИ и се регистрирате и там, за да получите обезщетението за безработица.

С уважение,

адв. КъневЗа контакти

											Надя

Надя

03.02.2017

Коментар: Но общият ми трудов стаж не е придобит от едно място. Докато следвах висше, работих 4 месеца. От последната ми работа имам 6м и 14 дена трудов стаж. Затова питах дали имам право на обезщетение от бюрото по труда.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.02.2017

Отговор: Здравейте отново, Надя!

Не се притеснявайте! Това, че трудовият Ви стаж не е придобит на едно работно място, а е разпокъсан не е проблем, стига да имате осигурителен стаж повече от 10 месеца в последните 15.
Колегата е коментирал по-скоро моя отговор относно предизвестието, предполагайки, че изпитателният срок вече е изтекъл. Впрочем, той може и действително да е изтекъл, ако тези 6 м. и 14 дни са действително отработени. Защото срокът за изпитване не тече по време на отпуск и болнични.
Колкото до самото предизвестие, колегата е напълно прав - самият факт, че сте подали такова, води до извода, че прекратяването не е по взаимно съгласие, а по Ваше желание.
Въпреки това, последиците са едни и същи - минимален размер на обезщетението (по 7.20 за работните дни) за минимален срок от 4 месеца.
Но, заради краткия стаж, Вие така или иначе бихте получавали обезщетение за 4 месеца. Само размерът можеше и да е по-голям, в зависимост от заплатата.

Успех по-нататък!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Особени представители при съдебна делба Здравейте, проведох няколко консултации за съдебна делба на имот с много собственици. Има много голяма вероятност да бъдат назначени няколко особени... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

трудово-правни отношения Здравейте! Работя с трудов договор чл.67,ал.1,т.1 във вр.с чл.70,ал.2 от КТ. В момента съм в отпуск по болест/ковид/.Пенсионер съм. След изтичане на отпуска по... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет? Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив