Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

1/6 идеална част от сграда

05.03.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, наследник съм на 1/6 от сграда.
Сградата се състои от 5 апартамента.
Майка ми и брат ми живеят в 3 от апартаментите, а другите 2 дават под наем.
Те не искат да изкупят моята част, нито да ми дават пари от наемите,нито ме допускат до имота.
Как мога да се разпоредя с моята 1/6 ?
Мога ли да я продам на трето лице или да ми плащат част от наемите, които взимат?
Предполагам че има начин, но какъв е реда, когато не става доброволно?

Благодаря

									Николай

Николай

Отговори (3)    Коментара (2)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.03.2017

Отговор: Здравейте, Николай!

1. От кога продължава положението, което описвате?
Защото, ако се противопоставят на Вашето ползване и не Ви дават част от наема , другите съсобственици (майка Ви и брат Ви) може да придобият Вашия дял по давност.
Е, нужни са, разбира се, 10 години, но... и те минават неусетно бързо. При това може да се присъединят към предишно владение, ако положението е било същото и при покойния Ви баща.

2. Най-сигурният начин е да опитате споразумение за доброволна делба.
Ако не става - ще е добре да се заведе дело за съдебна делба.
Това не е просто производство, не е добре да го водите сам.

3.Колкото до наемите - Вие също имате дял в тях, така че трябва да си го търсите (може и в делото по делбата, може и в отделен процес).

4. Съветвам Ви да поканите съсобствениците си да Ви дадат достъп до имотите, както и да Ви плащат дял от наемите, които получават (ще е много полезно, ако успеете да се доберете до договора/-ите за наем). Така хем ще започне да тече задължение за обезщетяването Ви, за лишаването от ползване (ако го поискате), хем ще тече лихва върху вземането за дела от наемите.
Поканата може да подготви и нотариус, но не Ви съветвам - тук има някои тънкости, които е добре да бъдат пипнати от опитен адвокат, който е водил подобни дела, защото това е практически подготовка за бъдещ съдебен процес.

5. Относно идеята Ви за продажба - ще Ви е много трудно да продадете дял от имотите, което пък ще свали цената... Съветвам Ви да обмислите доброволна или съдебна делба преди продажбата.

Ако пък решите да продавате - обадете се, мисля че ще мога да Ви съдействам за купувач, но не съм сигурна преди да ми дадете подробности, за да говоря с него.

Ако държите на този вариант, трябва изрично да предложите на съсобствениците си да изкупят Вашия дял при същите условия, преди да го продадете на друго, външен за собствеността лице - физическо или юридическо.

Това условие на закона за собствеността (чл.33, ал.2) може и да бъде заобиколено, но не е много желателно - може да последва съдебен процес...

Изобщо, във Вашия случай, смятам, че Ви трябва сериозна, продължителна консултация с опитен адвокат, който да Ви посъветва как да постъпите в случая, според останалите особености, които липсват тук, а и според Вашето желание за развитие на нещата...

Най-важният съвет - НЕ СЕ БАВЕТЕ!
Времето работи против Вас!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

05.03.2017

Отговор: Здравейте Николай, имате възможност да получавате част от наема, но трябва да ги поканите писмено за това. Обезщетението за неползване на Вашата част се дължи от деня на писмено поискване. Аргумент чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността.
По другия въпрос:
Чл. 76 от Закона за наследството определя разпореждането с наследствен недвижим имот или идеална част от него като недействителна. Съдебната практика определя тази недействителност като абсолютна /нищожна/, т.е. все едно никога не сте се разпореждали с имота.
Не се знае коя точно е вашата част. С други думи преди да се разпореждате с частта си, първо е необходимо да се извърши делба на наследството, едва тогава ще е индивидуализирана /реално определена във ваш дял/ частта, която получавате като наследство. Делбата може да е доброволна или съдебна.
Според мен първо трябва да поискате да Ви се заплаща част от наема, съответстваща на вашата наследствена част. След което да си поговорите с майка Ви и брат Ви, и да им кажете, че ако не извършите доброволна делба ще пристъпите към съдебна такава. Тогава няма да е приятно за никого, отнема и време и средства, а понякога се стига и до продажба на наследството на публична продан, макар, че едва ли при в
Вас ще се стигне до това.
За повече информация и изясняване на казуса, можете да се свържете с мен на посочения по-долу телефон.

С уважение,

Адв. Красимир Кънев
0885872378
advokatkanev@gmail.comЗа контакти

											Николай

Николай

05.03.2017

Коментар: Благодаря за отговорите!
Ще помисля как да действам.
Забравих да попитам каква част от парите на баща ми, в банкова сметка ми се полагат?
Пак ли 1/6 или 1/3 ?
Наследник съм с брат ми и майка ми.

Благодаря!За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.03.2017

Отговор: Здравейте отново!

Принципно, Вашия дял от цялото наследство на баща Ви е 1/3.
От недвижимостите, придобити по време на брака, той е притежавал по 1/2 идеална част, за това, след нейното разделяне на три, Вие получавате 1/6. (т.е.1/3 от половината).
Банковите сметки, обаче, са лична собственост, т.е. баща Ви е притежавал цялата сума по тях. Ето защо, Вие имате право на 1/3 от парите.

Успех!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com

За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Николай

Николай

05.03.2017

Коментар: Благодаря Ви !


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Общински УПИ са право на строеж Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - 14.02.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследяване с втората съпруга на баща ми. Баща ми е сключил брак 3 мес.преди да почине.Има имот придобит преди брака и земеделска земя наследена от неговите родители(моите баба и дядо).Как делим... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Решение на Общото събрание при етажна собственост Здравейте, случаят е следният : Имам жилище , което е необитаемо целогодишно . Това може да се потвърди с липсата на задължения за ток и вода . С... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имам проблем със стар нотариален акт, с който е закупена вила с прилежащата земя... В нотариалния акт от 1940г на наследствения имот, който притежавам е записано следното: 1. Тихомир Владков Спиридонов продава на Кръстан Господинов... Последен отговор - 24.02.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Вилна сграда с безсрочно отстъпено право на строеж върху общинско УПИ Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив