Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Мога ли да се възползвам от измененията в Закона за арендата в земеделието?

31.05.2017 - Земеделска земя - 1 Отговори     (0)

Здравейте,
От 2 месеца имам нот. акт за наследствена земя, с пълномощно от сестра и майка имаме 50% собственост, но има договор за аренда от упълномощено лице от роднини, които към момента не са съсобственици, нямат документ за собственост, не са доказали такава и нот. акт е издаден за нас трите и 1 роднина. Въпреки, че скиците, с които е сключен договорът от лицето само със себе си за срок от 10 г., са нередовни - издадени са на името на човек, който никога не е имал земя, няма го в Регистъра, издадени са на основание Реш. на съд, регистрирано от ОСЗ като документ за собственост, но впоследствие тази регистрация е отменена от ОДЗ, ми се казва, че този договор може да се развали само в съда? Лицето владее тези земи 4 години. Мога ли да се позова на измененията в ЗАЗ и да сключа нов договор? И още - какъв е срокът за отговор при подаден сигнал към Районна прокуратура за документални нарушения от ОСЗ? Може ли РП, след разследването си да обяви договорът за недействителен? Благодаря!

									Диана Александрова

Диана Александрова Друго
София

Отговори (1)    Коментара (1)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

31.05.2017

Отговор: Здравейте!
Въпросите , които сте задали касаят гражданско и наказателно право.
Започвам с наказателното право и процес.
НАКАЗАТЕЛНО - това, че сте сигнализирали РП със сигнал касае предварителна проверка - налице ли са данни за извършено престъпление. Колко дълго време ще продължи проверката преценява Прокуратурата. Срокът, посочен в НПК може да бъде изменян, удължаван, ако казусът представлява фактическа и правна сложност.
Но, важното за Вас е следното - дори и да бъдат установени данни за извършено престъпление, ТОЗИ ФАКТ, НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗВАЛИ СКЛЮЧЕНИЯТ ДОГОВОР ЗА АРЕНДА. фАКТЪТ е основание да бъде образувано досъдебно производство, респективно повдигнато обвинение спрямо извършителя.
СЛЕДОВАТЕЛНО, договорът за аренда може да бъде развален само гражданско- правен ред.
И на въпроса Ви - ако става въпрос за изменение, което може да бъде направено - всички особености можете да прочетете в чл.16 от Закона за арендата в земеделието.
Ако искате договорът да бъде прекратен - то, това е описано в 29 от същият закон.
Съветът ми е, с всички документи, с които разполагате да посетите адвокат и да се обмисли кой е подходящият за Вас вариант.
Развалянето на договора действително става по съдебен ред - пред РС-
С уважение,
адв.Чанкова
0887 201 222
София, ул. "Три уши", 1, таж 3, офис 1За повече информация: | За контакти

											Диана Александрова

Диана Александрова

01.06.2017

Коментар: Здравейте!
Впечатлена съм от бързия и изчерпателен отговор, за което много Ви благодаря!
Ще се запозная с текстовете, които ми предлагате, ще помисля как е най-добре да постъпя. Не съм сигурна - мога ли да заведа иск за прекратяване на договора, докато трае разследването на РП?
Хубав ден Ви желая и всичко добро!
С уважение:
Д. АлександроваЗа контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив