Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 30, 2013

Коментари: 1

Неплатените сметки за парно от наемателите често излизат солено на собственика на жилището. Слъщо така ед напускането им е възможно да се открият купища задължения към Топлофикация, както и различни поражения върху имуществото.

Как може да се осъществява контрол и превенция на опити за измъкване от задълженията по договора за наем? Какво се случва, ако договорът за наем липсва, а сметката за отопление надвишава някоко хиляди лева? Експертите в сферата на недвижимите имоти дават обяснения и препоръки за действие в подобни ситуации.

Брокер Десислава Щебетовска казва, че без договор за наем единственото, което може да се направи, е собственикът да се надява на благоразположение от страна на наемателите. Тоест решението дали да платят остава изцяло в техните ръцете. Тя подчертава, че без регламентиращ документ няма как да се докаже, че тези хора са обитавали жилището и са ползвали консумативи.

Щебетовска обяснява още, че съседите не могат да помогнат в случая. Наемодателят не е плащал данък, тъй като не е декларирал, че имотът се отдава под наем. Търсенето на справедливост по съдебен път би било само загуба на време, пари и нерви. Единственото нещо, което би помогнало, е наемодателят да има данните и адреса на бившите наематели.

Адвокат Милена Миткова обаче успокоява, че има и други варианти за разрешаване на проблема. Тя напомня, че договорът за наем е неформална сделка според българското законодателство. Това означава, че за неговото съществуване не е необходима писмена форма.

Отново по закон наемателят е длъжен да погасява задълженията си по експлоатиране на вещта, обяснява юристът. Тя твърди, че най-бързият и евтин вариант в помощ на наемодателя е заповедно производство чрез заявление по образец до съда по постоянен адрес на длъжника. Документи не се прилагат, а държавната такса е 2 %.

Ако ответната страна не възрази в двуседмичен срок, съдът издава изпълнителен лист за претендираните суми. Ако възрази – тогава, при желание, се преминава към дело. Съседите могат да бъдат свидетели за доказване на твърдяното, категорична е Миткова.

Но, за да се осъществи всичко дотук, е нужно собственикът на имота да има адреса на тези хора. Местожителството може да се търси евентуално в екземпляр от разписка за платен наем. Също така, ако все пак са декларирани доходи от наем, в декларацията трябва да са посочени данните на наемателите. Авокатът допълва, че друга възможност е домовата книга.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Наемодателите е време да се научат да работят като управители на имота си ! Съвет : Групирал съм сметките на всички имоти, за които се грижа и постоянно следя наемателите дали са платили сметките си . Има и друг вариант, който ползват колеги, които управляват имоти : Плащат сметките на наемателите и ги представят за плащане заедно с наема. Това е подходящо за наемодатели, които живеят в чужбина. Важно е да изберете разумен наемател и да следите за реда. Безхаберието води до проблеми ! / Не изкушавай ближния си ! /

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив