Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

Световният бизнес е песимист за икономическото развитие. Това сочи 15-ото традиционно проучване на консултантска компания PricewaterhouseCooper's сред 1258 изпълнителни директори за Икономическия форум в Давос, който започна вчера.
Оказва се, че всеки втори мениджър, или 48%, очаква спад на икономиката. Нещо повече - спрямо 2011 г. доверието намалява от 48% на 40 на сто. Най-малко са били оптимистите през 2009 г. - едва 21%. След това през 2010 г. се вижда скок на положителните нагласи за развитието на бизнеса до 31% общо, който продължава и през 2011 г.
За тази година едва 15% от ръководителите на компании са уверени в икономическия растеж на световната икономика. Техният дял е три пъти по-голям, когато става дума за управляваните от тях дружества – оптимистите са 40 на сто.
Доверието на бизнеса намалява във всички региони на света с изключение на Средния изток и Африка, а европейските мениджъри са най-големите песимисти. Те са разочаровани от хода на глобалната икономика и темпото на възстановяване.
За Западна Европа основните притеснения на мениджърите са свързани с данъците и несигурността на финансовия пазар. Три четвърти от изпълнителните директори на компании от тази част на света са притеснени за нестабилността на капиталовите пазари и за отговора на правителствата срещу дълговата криза. Според 70% осигуряването на стабилност трябва да бъде приоритет номер 1 на техните управляващи.
В Централна и Източна Европа опасенията на бизнес елита са свързани най-вече с лихвите и корупцията.
Като цяло мениджърите виждат светлина в тунела по линия на търговията и инвестициите зад граница. 45% са оптимисти, че търговията ще става по-лесна, при 31% песимисти. Освен това желанието за пускане на нови продукти или услуги остава високо и постоянно се покачва в последните 5 години, сочи още проучването.
Китай е на първо място като най-привлекателна дестинация за бизнес зад граница. Прави впечатление обаче, че интересът към страната намалява от 39% на 30%. САЩ и Германия също влизат в Топ 10 наред с бързо развиващите се пазари като Индия и Бразилия. Щатите печелят 22% от гласовете на мениджърите, след тях са Бразилия с 15 на сто, 14% за Индия и 12 на сто за Германия. В десетката са още Русия, Великобритания, Франция, Япония и Австралия.
Все пак почти всеки втори мениджър – 47 на сто, е оптимист за ръста в следващите три години, като намалява делът на тези, които планират големи сделки зад граница в следващите 12 месеца – от 34 на сто на 28 на сто, показва проучването на PricewaterhouseCooper's.
Българският бизнес също е песимист за развитието си през следващите 12 месеца. Според проучване на „Маркетинг салюшънс“ 58% от компаниите очакват годината да е по-лоша като цяло за икономиката, а 45% - конкретно за тяхната фирма. Припомняме също, че традиционното световно изследване на асоциация „Галъп интернешънъл“, публикувано във в. „Класа“ преди време, показа, че песимистичните очаквания за икономиката през 2012 г. растат с 6 пр. пункта. 34% от анкетираните очакват икономически трудности и продължаваща криза, а оптимистите са 31%.

 

banks.dir.bg

 

 

 

 

 

 

http://banks.dir.bg/2012/01/26/news10395924.html

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив