Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 12, 2012

 

Двустайно жилище между 60 и 90 квадратни метра на цена до 50 000 евро. Това търсят в момента купувачите, сочат наблюденията на брокерите за първите три месеца на тази година. Цените остават на нивата от четвъртото тримесечие на миналата година, а обемът на сделките се запазва или дори леко се увеличава.

Все още обаче не може да се очертае ясна тенденция за имотния пазар.

 

Плюсове и минуси

Започналият още през 2008 г. общ спад в цените на жилищата продължава, макар интензивността му непрекъснато да намалява, показва обзор на “Явлена” за последните 4 години. Очевидно пазарът търси равновесна точка, която за съжаление все още не може да бъде намерена, подчертава мениджърът “Пазарни проучвания и анализи” в компанията Младен Митов. Според него все още негативно влияят променливата икономическа среда в страната и проблемите в рамките на еврозоната.

В първите три месеца на тази година е запазен обемът на продажби от същия период на 2011 г. Това е положителна новина на фона на несигурността пред икономическото възстановяване, казва оперативният директор на “Бългериан пропъртис” Полина Стойкова. Според компанията имотният пазар в момента е спокоен, цените са се уравновесили и се задържат на едни и същи нива през последната половин година, а предлагането е качествено и разнообразно.

Условията за сключване на сделки в момента са много добри. Продавачите и купувачите все повече успяват да излязат от мисленето за криза и срив, което беше обзело пазара през последните години и да се адаптират към новата реалност, сочи анализът на “Бългериан пропъртис”.

От “Адрес недвижими имоти” отбелязват дори нарастване на сделките през първите три месеца на тази година със 7-8% в сравнение със същия период на миналата година. Активността на купувачите е в резултат и на активните промоции на банките, отбелязва изпълнителният директор на “Адрес” Георги Павлов.

Близо 45% от купувачите в началото на тази година са на възраст до 35 години. 60% от хората търсят жилище в продължение на не повече от 3 месеца, а 20% откриват необходимия имот само за 3 седмици. Това показва, че пазарът се развива все по-добре, подчертава той.

Ограниченият бюджет

Макар да има повишаване на интереса към жилищата, той все още е насочен главно към по-ниския ценови клас, според “Бългериан пропъртис”. Но в последните един-два месеца се забелязвала и тенденция за търсене на по-скъпи апартаменти в престижни квартали на столицата.

Сделките за двустайни жилища са около половината от всички сключени в столицата. Тази тенденция се запазва вече около година и продължава, казват от “Адрес”. Останалите 50% се разпределят между едностайни (10%) и тристайни (40%) апартаменти. Интересен според компанията е фактът, че в последните месеци са се увеличили сделките с едностайни жилища в кварталите около Студентския град. Те са достигнали 29% от всички покупки на малки апартаменти в столицата. Останалите две трети от сделките са били в традиционните за гарсониерите райони - големите жилищни комплекси като “Люлин” и “Младост”. За такъв тип имот купувачите са склонни да дадат не повече от 30 000 евро.

Засилено търсене в ниския ценови сегмент (25 000-50 000 евро) отчитат и в “Явлена”. От компанията обаче подчертават, че предлагането на такива жилища намалява. Сделките във високата ценова категория (над 120 000 евро) остават единични.

Заради срива в строителството вече започват да се проявяват диспропорции в полза на търсенето на качествено ново строителство, сочи анализът на “Явлена”. Според “Адрес” интересът към новото строителство се завръща, но когато става дума за завършени апартаменти с разрешение за ползване (популярно като Акт 16). Точно сделките за такива жилища са били основни в първите месеци на тази година. Но тези празни апартаменти остават все по-малко, казват от компанията.

В същото време интересът към новото строителство на по-ранни етапи от Акт 15 е на практика нулев, отчитат от “Явлена”. Изключение правели само някои от най-престижните локации.

Цените - без особености

Като цяло в цените на жилищата в София няма голяма промяна от септември 2011 година насам. Според индекса на “Бългериан пропъртис” колебанията са в рамките на плюс-минус един процент на месечна база.

В сравнение с началото на миналата година обаче, както и в сравнение със стойностите отпреди кризата, намалението е сериозно.

Данните на “Бългериан пропъртис” са за около 42% спад на жилищата в столицата в сравнение с ноември 2008 година.

В момента средната офертна цена е 870 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти за първото тримесечие е 735 евро на кв. м. Нивата са почти без изменение от 4-тото тримесечие на 2011 г, когато средната цена на продадените апартаменти е била 730 евро на кв. м. На годишна база спадът е 11,5% (830 евро на кв. м при сключени сделки за първото тримесечие на 2011 г.).

Според "Явлена" спадът в цените на жилищата в столицата от 2008 г. насам е близо 37% (36,99%). Той е над средния за страната - 33,6% за периода. Същата тенденция може да се забележи и в Пловдив и Стара Загора. Единствено във Варна и Бургас намалението на цените е по-малко от средното, подчертават анализаторите на компанията.

Те не очакват сериозна промяна в средносрочен период - дълговата криза и рецесията в еврозоната, влошената социално-икономическа среда у нас, безработицата и несигурността ще продължават да оказват негативно въздействие. Това би довело да увеличаване на обема свободни жилища и на предлаганите за продажба имоти, купени с цел инвестиция. В резултат би се запазила тенденцията за натиск върху цените надолу.

автор: Красимир Цигуларов

източник: trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

жилище
  
между
  
цена
  

евро

  
търсят
  
момента
  
купувачите
  
първите
  
месеца
  

година

  

цените

  
остават
  
нивата
  
тримесечие
  
миналата
  
обемът
  
сделките
  
запазва
  
дори
  
обаче
  
тенденция
  
пазар
  
2008
  
спад
  
жилищата
  
продължава
  
намалява
  
показва
  
явлена”
  
последните
  
години
  
пазарът
  
подчертава
  
компанията
  
негативно
  
среда
  
страната
  
рамките
  
еврозоната
  
същия
  
период
  
2011
  
несигурността
  
директор
  
бългериан
  
пропъртис”
  
предлагането
  
качествено
  
сделки
  
криза
  
сочи
  
анализът
  
сравнение
  
резултат
  
адрес”
  
началото
  
имот
  
ценови
  
търсене
  

апартаменти

  
столицата
  
жилища
  
около
  
сключени
  
вече
  
казват
  
останалите
  
едностайни
  
месеци
  
били
  
отчитат
  
подчертават
  
такива
  
строителство
  
интересът
  
новото
  
по-малко
  
промяна
  
насам
  
база
  
намалението
  
средната
  
продадените
  
първото
  
спадът
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив