Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 17, 2012

При покупка на жилище по-често изборът пада върху къща или апартамент. Някои хора обаче предпочитат да купят студио или ателие. Особено, ако става въпрос за отдаване под наем. За да се направи точен избор, е хубаво купувачът да е наясно с предимствата и недостатъците на този тип жилища.

Адвокат Милена Миткова обяснява какви са разликите. Стандартното проектиране на жилище трябва да включва най-малко едно жилищно помещение, самостоятелен вход, кухня или кухненски бокс, баня-тоалетна. Освен всичко това, трябва да има и складово помещение вътре или извън самото жилище.

Според Миткова е допустимо помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни. Юристът допълва, че за да се използват оптимално квадратните метри, се проектират студиа/ ателиета. Те могат да бъдат еднопространствени, без мазе и кухня. Това е и разликата между тях и апартаментите.

Студиото или ателието често са със скосявания, може да са подземни или полуподземни, разяснява брокер Кристина Найденова. Тя подчертава, че в сградите, построени през последните години, всяко жилище трябва да има паркомясто и гараж. В случая с ателиетата и студиата това не важи.

Но за какъв тип наемател биха били подходящи такива жилища? Брокер Дани Ангелова разкрива, че това са най-често студенти или сам човек. Площта на ателиетата или студиата е обикновено около 20-35 кв.м. Те рядко се отдават за дългосрочен наем. Ангелова уточнява, че се наемат, ако човек има ангажимент в София, например ако е студент от друг град, дошъл да учи в столицата.

Консултант Енчо Коринов напомня на желаещите, преди да купят такъв тип жилище, да направят внимателен оглед на обекта. От своя страна брокер Маргарита Генкова твърди, че данъците им са по-високи от тези на жилища със същата квадратура, което може да се определи и като недостатък.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив