Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 27, 2012

След катастрофалното земетресение от март 2011 г. цените на апартаментите са спаднали със 7%, а на къщите са се повишили с 2%

Опустошителното земетресение в Япония от март миналата година, последвалото цунами и ядрената катастрофа предизвикаха един не толкова изненадващ ефект - японците вече са по-притеснени да купуват апартаменти във високи сгради, а цените на жилищата в многофамилните сгради падат рязко, пише онлайн изданието Global Property Guide.

Средната цена на нов апартамент в Токио е намаляла със 7,2% за 12-те месеца до края на ноевмри 2011 г. до 587 570 долара, показват данни на Японския поземлен институт. При старото строителство също има спад на цените в размер на 7,2% до 321 155 долара.

В същото време цените на еднофамилните къщи са нараснали с 2,4% за същия период до 164 478 долара. Освен това търсенето се измества от крайбрежните райони към вътрешността.

Инцидентът с атомната електроцентрала, който предизвика масов отлив на чужденци, засегна особено сериозно наемите на луксозни имоти в Токио.

И макар земетресението да взе хиляди жертви и да причини щети за над 300 млрд. долара, това не е единственият проблем на Япония. През 2011 г. икономиката на страната се сви с 0,4% заради надценената йена, задълбочаващата се криза в Европа и високия търговски дефицит.

Всъщност Япония все още се възстановява от големия имотен балон от края на 80-те години на миналия век. Между 1970 г. и 1980 г. цените на земята в Япония нараснаха с 200%, а за шестте основни града повишението беше с близо 240%. Скоковете на цените продължиха и през 80-те.

Така дойде сривът от 1991 г., след който банките затънаха в „лоши“ кредити за почти 1 трлн. долара. Така започна т. нар. "изгубено десетилетие" за Япония.

В момента финансовата система на азиатската страна е в отлична форма. Между 2001 г. и 2006 г. по-строгите оценки на активите от страна на големите банки доведоха до рязък спад на проблемните кредити от 8,7% през март 2002 г. до 1,4% през март 2008 г. Конкуренцията за кредитиране също се увеличи, особено в градските райони. Резултатът беше спад на разходите по жилищните кредити.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив