Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 30, 2012

За първи път от 5 години насам средните продажни цени във всички райони на София са под 1000 евро/кв.метра, отчитат от агенцията за имоти Arco Real Estate.
Общото понижение за последната една година е в размер на 6% като най-голям е спадът в западните квартали с 9% и в равнинните покрайнини на север-североизток, където цените са паднали с 19% до 433 евро/кв.м.

Покачване има единствено в отделни квартали около новоизградената линия на метрото, сочи проучването на пазара на недвижими имоти от началото на годината.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели с 23% в сравнение със същия период на 2011 г. Леко нараства обемът на започнатите нови сгради до 56 000 кв.метра, като очакванията на консултантите е тази тенденция да се запази и в близките месеци. Предлагането в райони, през които минава втората линия на софийското метро е ограничено в очакване на значителен интерес от страна на купувачи и покачване на цените.

Свръхпредлагането на офисни площи и липсата на съществено търсене от страна на наемателите в столицата продължава да държи нивата на свободни площи високи, а наемите ниски в сравнение с преди години, казват консултантите.
Сделките за първокласни офиси се сключват на нива в диапазона от 10-12 евро/кв.метра на месец, а второстепенните локации привличат наематели на 3-5 евро/кв.метра на месец. Новозапочнати офисни проекти няма, а издадените разрешения за строеж на такива през тази година са за по-малко от 5000 кв. м.

С откриването на Paradise Center и Bulgaria Mall, планирани да отворят врати до края на годината, отдаваемата площ в търговските центрове в София ще се увеличи с над 50% до 320 000 кв.м. Докато средните наемни нива за тях са около 24 евро/кв.м за месец за средно голямо помещение, най-търсените локации в София могат да достигнат наем от 45 евро/кв.метра за месец. Очакванията са след края на ремонтните дейности в центъра на града да се оживи пазарът и по основните търговски улици, посочват от Arco Real Estate.

източник: propertyindex.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив