Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Юни 9, 2012

Здравейте,
Истинското лято дойде. Време е да включваме климатиците..., но ако все още нямате климатик и Ви предстои тепърва да го купите и монтирате ще се срещнете с малък проблем, а именно, че не можете да монтирате климатика си където поискате.
Реших да пиша по темата, защото една приятелка си купи жилище в нова сграда. Нормално е да иска да си монтира климатик, но домоуправителят не и позволява да го направи на фасадата, а на терасата. Прав ли е?
Според чл. 38, ал. 1 от Закона за собствеността „...към общите части в сградата са и Основите и външните ограждащи стени...” Излиза, че външните стени са общи части, а какво казва ЗУЕС за общите части?
Чл. 5. (1) „Собствениците на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, наричани по-нататък "собственици", имат право да:
-    използват общите части на сградата според тяхното предназначение”;
Чл. 6. (1) „Собствениците са длъжни да:
(доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не пречат на другите собственици, ползватели и обитатели да използват общите части на сградата”
-    не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;;
До тук става ясно, че приятелката ми има право да използва общите части, но и да не пречи на другите собственици да ги използват, но важното е, че има право да ги използва „според тяхното предназначение”. Дали предназначението на фасадните стени е на тях да се поставят климатици. Другото интересно е, че не трябва да причиняват вреди, вреда е пробиването на стената.
Ето какво казва по нататък закона, за правомощията на общото събрание.
В чл. 11 се говори за правомощията на общото събрание и вземането на решения, то може да вземе решения за „...ползване на общите части на сградата и прилежащата й площ при възникнали спорове, както и за спазване на вътрешния ред и санитарно-хигиенните норми”;
Излиза, че общото събрание може да се произнесе по подобен въпрос засягаш ползването на общите части. с какво мнозинство обаче?
Чл. 17, т. 6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) „за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата, за присъединяване на сградата към топлопреносната, водоснабдителната, електроснабдителната и газоснабдителната мрежа и за прекратяване на топлоснабдяването и газоснабдяването в етажната собственост - с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части”. ако се замислим монтирането на климатик е монтиране на техническо съоръжение.
А ето какво казва наредбата на Столична община за обществения ред /цитирам нея, защото случая с приятелката ми е в София/.
Чл. 8  „Собствениците или ползватели на апартаменти или обекти в жилищни и административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и фирмите, извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации са длъжни:
(1)              Да не допускат разполагането и/или експлоатацията на
отоплителни, климатични и вентилационни инсталации – източници на шум с високо ниво на звуково налягане и вибрации, в помещения с нормирано ниво на шума или в съседство до тях, установено с протокол от СРИОКОЗ .
(2)              Да отведат конденза, отделящ се от отоплителните и
климатични системи, които са монтирани в жилищни блокове, кооперации, административни сгради, обществени и здравни заведения и други такива чрез съответни инсталации, така че да не се оттичат върху стълбища, подходи, тротоари, проходи и други площи за движение на граждани”.
В правилника за вътрешния ред, които е образец на Регионалното министерства не е забранено изрично монтирането на климатици, но е забранено монтирането на антени:
Чл.21.”Забранено е инсталирането на антени по външните стени и балконите”.
Според мен, а и според това, което цитирах в закона и в наредбата, стига да има решение на ОС, с необходимото мнозинство може да се монтира климатик, ако той не пречи на останалите собственици, кондензът е отведен и няма силни вибрации. Друг е въпросът, че това наистина загрозява фасадата. Ще е хубаво, ако инвеститора предвиди място за вентилационните уреди и проекта се спазва от всички живущи. Най-вероятно столична община ще приеме нова наредба, забраняваща произволното монтиране на климатици. В Пловдив, в централната градска част, това вече е факт.

Малко се отнесох с тази публикация, но се надявам да съм бил полезен!

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив