Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 2, 2012

Основна група наематели са мениджъри и управители на чужди фирми, както и родни предприемачи


През 2011 година се наблюдава засилен интерес към високия клас жилища с месечен наем над 1000 евро, отчитат от агенцията за имоти Форос.

Основна група наематели тук са чужденци- мениджъри, управители на чуждестранни фирми, които имат представителства у нас, както и българи със собствен малък или среден бизнес.

За страната основни чуждестранни клиенти през периода са французи, англичани, германци и руснаци, живеещи в България. Търсенето им е свързано с това да се смени жилището им към момента с нещо на по-добра цена, тъй като по-голямата част от наемодателите не желаят да коригират наемите им.

През 2011 година спрямо 2010 наемните цени спадат средно с 6.44%. Най-голямо е понижението при необзаведените апартаменти– 7.72%, следвани от луксозните жилища, където понижението в наемните цени е със 7.05%.

На територията на столицата се забелязва най-голям спад в наемните цени на жилищни имоти – 10.15%. Във Варна понижението е с 9.03%, а най-слабо е в Благоевград – 1.13%.

2011 година предлагането на жилищни имоти под наем се запазва на нивото от 2010 година, сочи обзорът на Форос.

Предлагат се предимно апартаменти ново строителство (около 70%) в централните и атрактивните части на градовете. Площта най-често варира от 40 до 100 кв.м, а цената - от 150 до 300 евро.

За столицата най-предлаганите райони остават Бели Брези, Витоша, Борово, Гоце Делчев, Манастирски ливади, Стрелбище и Студентски град.

Във Варна жилищата под наем са концентрирани в кварталите Възраждане, Лазур, ТЕЦ комплекс и Център. Във Велико Търново предлагане на жилищни имоти под наем има във всички кваратали, с изключение на квартал Чолаковци.

През разглеждания период основно се търсят двустайни и тристайни жилища, ново строителство с квадратура между 60 и 80 кв. м. с наемни цени в София, Варна и Бургас до 400 евро, а в по-малките градове като Велико Търново, Шумен и Благоевград- до 200 евро.

Средният брой на огледите, които се правят при наемане на жилищен имот, е около 3, а времето за вземане на решение - от 3 до 20 дни. Основно изискване на наемателите е атрактивната цена. Други изисквания са добра локация – в близост до местоработата или учебното заведение, възможност за паркиране и др.

В столицата наи-предпочитани квартали са централните, Лозенец, Иван Вазов и Южните райони, а във Варна – централните райони, Левски, Бриз, Цветен квартал.

По-голяма част от наемателите са млади семейства, нямащи възможност да изтеглят кредит, за да закупят жилище, както и хора от по-малки населени места, които искат да се установят в по-голям град.


 
news.expert.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив