Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 1, 2012

Решили сте да продадете апартамента, къщата или какъвто и да е друг имот. Решението е първата стъпка към продажбата. Остава ви да подготвите всичко необходимо, за да я реализирате.

Като продавач от вас се изисква да подготвите някои неща.

Първото, естествено и основното нещо е да имате документ за собственост (нотариален акт) на въпросния имот. Без такъв документ нотариуса няма как да изповяда сделката и тя да се осъществи.

Естествено ще ви трябва и документ за самоличност - паспорт, лична карта и т.н.

Нужна ви е и данъчна оценка на имота. Тя се изготвя предварително, като се документира в писмен вид.

Не забравяйте и удостоверението за брак! Ако имотът е придобит по време на брак ще се изисква разрешение и от двамата, за да бъде продаден.

Изготвя се и делбен протокол, в който се описва имало ли е или не делба на обявения за продан имот.

В случай, че продавате дворно място ви е нужна и скица. Това важи както за незастроените, така и за застроените дворни площи. Нейната валидност е 6 месеца. В случей, че продавате имот с дворно място ще имате нужда и от удостоверение, според което имотът ви не е актуван като общински. Такъв документ се издава от отдел "Общинска собствиност".

Ако в нотариалния акт е посочено за собственик лице, което вече е починало, ви трябва удостоверение за наследници

Ако вие не можете да присъствате на самата сделка ще ви се наложи да издадете пълномощно. Важно за вас е да упоменете в него минималната цена на сделката, начина на плащането или вписването на продажбата да стане след като се представят доказателства, че уговорената сума е преведена точно и само на вашата сметка. Подсигурете се.

Ако притежавате нотариален акт за дворно място, а сте построили къща или друга сграда върху неговата площ, ще ви трябва и документ, че постойката е законна и изградена със строително разрешение по одобрен план.

 

автор : Илияна Тонева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив