Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 20, 2012

Новодомците трябва да внимават до последната крачка, както за документалното оформяне на сделката, така и за детайлите за застраховка от некоректно отношение на брокери и собственици. Експертите дават 10 основни съвета за онези, които за пръв път се изправят пред покупката на ново жилище.

Задайте очакванията си. Предполага се, че първият разгледан имот няма да бъде вашият "дом мечта". Не очаквайте прекалено много от него. По-важното е да направите първата стъпка в търсенето.
 
Подсигурете средства за покупката. За целта е нужно да имате стабилен спестовен депозит с подходяща лихва. Разгледайте всички оферти и покажете, че сте сериозни в намеренията си.
 
Проверете кредитната си история. Хубаво е да бъдете "чисти" в това отношение. Таксите за проверка са ниски и е хубаво да извършите проверката. Ако купувате имот със съдружник, нека и той направи това.
 
Потърсете правен съвет. Консултирайте се с добър брокер. Заплаща се такса, но си струва. Брокерът може да ви уреди подходяща кредитна схема и да помогне при получаването на заем от банката.
 
Разберете с какво разполагате. Научете какъв заем може да получите, още преди да сте започнали да търсите имот. Затормозяващо е да научите, че разполагате с по-малко от нужните ви пари. Много банки могат да ви предоставят данните за размер на бъдещ кредит, въз основа на вашите доходи.
 
Съставете план за бъдещите си разходи. Това е особено важно, тъй като съществуват много такси, които могат да ви изненадат, ако не са предварително проучени. Нужно е да платите на адвокат, брокер, както и в местните имотни регистри. Отделете допълнителни средства за подобни разходи.
 
Имате нужда от добър адвокат. Потърсете най-добрия адвокат. Той ще ви бъде много полезен, но внимавайте. Има и такива, които работят с продавачи и рядко могат да бъдат най-добрия вариант за вас. Посъветвайте се с приятели, търсете препоръки.
 
Мислете в перспектива. Уверете се, че вашият брокер е добре запознат с всички условия по сделката. Проверявайте всичко и мислете за подробностите. Брокерът ви трябва да е видял Нотариален акт и други документи за собственост. Знайте, че той ще бърза да приключи сделката и да вземе комисионна.
 
Потърсете съвет за размера на депозита. Консултирайте се с адвоката си. Размерът на депозита може да се окаже важен за сделката. Може да улесни покупката, но има и потенциални рискове.
 
Не работете през уикенда. Каквото и да правите – свършете го през седмицата. Повечето хора биха искали да бъдат свободни в края на седмицата. Вземете си ден отпуск и свършете всичко. Важно е да знаете, че много неща могат да се объркат и трябва да имате време да реагирате.
 
Покупката на жилище е една от най-важните сделки в живота на човек. Затова не бива да се взимат прибързани решения и да се разчита на случайността. Проверете цялата информация детайлно и се уверете, че всички документи са напълно изрядни. И най-важното – мислете в бъдеще време, защото този избор коренно ще промени живота ви.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив