Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 30, 2013

 

Въпросът за наследството на недвижими имоти винаги е бил деликатна тема, изпълнена с противоречия и засягаща сложни семейни отношения. Понякога се случва човек да наследи част от имот, който по една или друга причина няма възможност да ползва. Въпреки това той е задължен да продължава да си плаща данъците за него.

Ако вие сте единият от двама наследници на жилище, в което се е настанил само другият, не бива да се примирявате с положението. При това положение е необходимо да поканите другия наследник да изплаща месечно обезщетение за това, че сте лишен от ползване на имота, посочва адвокат Милена Миткова. За целта се изпраща нотариална покана.

Това е нужно е да се направи час по-скоро, защото обезщетение се дължи от момента на поканата за плащането му, но не и за предишни периоди. Ако пристъпите към съдебна делба на имота, имате право да искате тези суми в процеса пред съда.

Миткова коментира, че може наследниците да не отговарят на законовите условия за поставяне в дял – към момента на смъртта на наследодателя да са живели в имота, да продължават да живеят там и да нямат друг жилищен имот. В такъв случай най-вероятно е имотът да излезе на публична продан.

Ако в публичната продан трето лице предложи цена, по-висока от вашата (ако участвате), имате право да купите имота на тази цена. От получената продажна цена съдебният изпълнител изплаща сумите на съделителите, съобразно дяловете им и направените и уважени искания за сметки – в случая обезщетението за ползване.

Преди обаче да пристъпите към тази крайна мярка, е добре да опитате всички останали начини да се разберете с добро с другия съсобственик. Съдебните дела могат завинаги да развалят отношенията между роднини, а притежанието на един апартамент е неоправдано висока цена за това. Добре помислете дали сте готови да я платите.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив