Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 15, 2012

Коментари: 1

Когато искате да продадете жилището си, не бива да забравяте, че освен сантиментално място за вас, то вече е и стока. А за успешната продажба на стоката са важни не само нейните качества, а също и как ще бъде представена пред потенциалните купувачи. Антон Илиев и Николай Максимов, специалисти в областта на недвижимите имоти, дават съвети за това какво да (не) правите преди да посрещнете купувачи на оглед в дома си.

Преди всичко жилището трябва да бъде чисто и подредено. Няма нужда обаче да превръщате апартамента си в музей, където всичко има точно определено място. Според брокер Антон Илиев ако имотът си заслужава парите, фактът, че е леко разхвърляно, не би отказал никого от покупката. Когато става дума за чистота обаче, от съществено значение са и общите части на сградата – стълбищата и пространството пред входа също правят впечатление на купувачите.

Спред брокер Николай Максимов е много важно мебелите да бъдат подредени по начин, който дава възможност да се види обемът на самото жилище. „Квадратурите обикновено не казват всичко, погледът на самото жилище говори повече. Когато купувачът влезе, той трябва да види, че жилището е просторно. Ако то е претъпкано с мебели, те стесняват визуално обема и купувачът остава с лошо впечатление." Празното помещение е като празен лист – всеки подрежда/рисува различно в зависимост от собственото си въображение. Така че ако продавате апартамента си, премахнете възможно най-много от ненужните (и най-вече обемните) вещи и дайте шанс на оглеждащата дама да помисли дали една висока лампа би стояла добре в ъгъла.

Брокер Антон Илиев напомня, че преди оглед е желателно да изчистите „квартирите” на домашните си любимци. А ако са агресивни към непознати би било добре изобщо да не са вкъщи. Да заключите кучето си на терасата не е решение, тъй като репликата „О не, не отивайте там” няма да се хареса на нито един купувач. „Преди оглед е добре да не се пуши в стаите; миризмата на скара и бира също не е предразполагаща”, казва още Илиев.

В Интернет можете да попаднете на различни съвети за това как да подготвите дома си за оглед. Като се започне от „задължителното” пребоядисване и се стигне до засаждане на цветя в задния двор – идеи всякакви. А имате ли нужда от това наистина?  И двамата специалисти, които отговориха на въпросите ни, са на мнение, че в момента цената е водеща при избор на имот.  При добра цена е много вероятно едно жилище да бъде желано от много купувачи, въпреки не чак толкова естетичния му вид.

Ако пък целите да вдигнете стойността на имота си, имайте предвид, че усилията ви може да не бъдат възнаградени. Според брокер Николай Максимов е излишно да се правят козметични промени, тъй като те си „личат отдалеч” и не повишават цената на самото жилище. Брокер Антон Илиев пък опровергава нуждата от основен ремонт преди продажба. Според него дори след цялостен ремонт на банята, подмяна на всички стари дограми с нови и на входната врата с блиндирана повишението на цената на жилището няма да е толкова значително, че да покрие вложените средства.

Експертите бяха единодушни и по отношение на това, че банята е помещението, на което се обръща най-голямо внимание по време на оглед. Не само защото тя е „огледало на жилището”, а и заради това, че изисква най-много средства за ремонт. Така че ако банята ви не е в задоволително състояние, добре е да помислите по какъв начин тя би могла да изглежда по-добре. На второ място в „класацията” идва кухнята и чак след това –  холът и спалните.

Както стана ясно, преди оглед на имот има дейности, които не можете да си позволите да пропуснете, за да не отблъснете купувачите. За да ги очаровате обаче се изисква още повече. Предлагаме ви няколко малки хитрини, с които да направите жилището си още по желано:

- Приберете личните си вещи. Помогнете на оглеждащата дама да си представи, че живее във вашата къща, като не й напомняте за себе си. Много по-лесно ще е за нея да си представи как пие какао пред камината, ако не вижда семейния ви портрет. От друга страна ако гледката от прозореца със западно изложение си заслужава, можете да сложите на видно място направена от вас снимка – доказателство за красивите залези.

- Не само вещите ви, но и вие не бива да сте натрапчиви. Оставете купувачите сами за известно време. Нека разгледат и помислят на спокойствие, без да се чувстват надзиравани.

- Не щадете пода. Ако молите купувачите, които са дошли на оглед, да се събуват, това би могло да ги отблъсне. Все пак не всеки се чувства удобно, когато е бос на чуждо мясно. Не забравяйте, че хората идват в дома ви, защото искат сделка, а не защото сте ги поканили на чай.

- Ароматът има значение. Да, домът ви не бива да мирише на скара и бира. Но това какво ухание се носи из стаите може да работи и във ваша полза. Свещите с аромат на канела например създават усещане за уют и топлина и със сигурност биха създали по-приятна атмосфера.

- За какво е тази стая? На някои места в дома си можете да поставите малки картички с разяснения за стаите. Ако предварително сте изпразнили пералното помещение, обяснете за какво ползвате тази стая. Малките картички са полезни и ако продавате жилището заедно с някаква част от обзавеждането. Така можете да отбележите какво точно влиза в офертата, а също и да изтъкнете качествата на някои вещи.

Ако очаквате купувачи на оглед в дома си, най-доброто, което можете да направите, е да се доверите на съветите на своя брокер. Продавачите често нямат ясна преценка за имота си и имат нужда от експертно мнение. Както напомня брокер Антон Илиев, колкото и подредено и проветрено да е навсякъде, ако имотът е надценен, всякакви усилия не биха довели дори до частичен резултат.

автор: Велина Барова

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Да, някои от нещата съм ги правила, когато продавах наскоро един апартамент. Не защото съм ги знаела отнякъде - а може би по усет. Поставях се на мястото на купувача и така преценявах какво да направя за по-привлекателен вид на дома.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив