Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 9, 2012

И тази година основен двигател на растежа ще бъдат пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, смята глобален консултант

 

Настроенията и активността на инвеститорите в имоти в глобален план бяха колебливи през първото полугодие. След мудното начало на 2012 г. през второто тримесечие се забеляза раздвижване, като оживлението се очаква да се задържи и през следващите три месеца, посочват от консултантската компания Jones Lang Lasalle (JLL) в нов доклад за перспективите пред глобалния пазар на имоти.

Въпреки икономическата несигурност, която прави инвеститорите по-предпазливи и ги кара да проточват приключването на сделките, недвижимите имоти продължават да привличат значителен капитал. Според експертите тази година инвестициите в имоти в световен мащаб ще останат стабилни спрямо обемите, регистрирани през 2011 г. и дори може да се очаква лек годишен ръст.

Статистиката на компанията сочи, че през второто тримесечие инвестициите в имоти в световен мащаб са преминали психологическата граница от 100 млрд. долара и са достигнали 108 млрд. долара, което е с 24% повече спрямо обема на инвестициите, регистриран през първите три месеца на годината.

Обемът на инвестициите за първото полугодие е почти същия като този от първите шест месеца на 2011 г.

Предвид очакванията за оживление на инвеститорската активност експертите прогнозират, че към края на настоящата година обемът на инвестициите в имоти в глобален план ще достигне 400 млрд. долара.

Очаквано консултантската компания отчита, че инвеститорската активност е концентрирана в първокласния сегмент на пазара заради по-слабите рискове. За опортюнистичните инвеститори обаче второстепенните пазари стават все по-атрактивни от гледна точка на доходността от инвестициите в имоти. Затова и експертите очакват инвеститорската активност на второстепенните пазари и инвестициите във второкачествени активи да се засилят през второто полугодие, редом със засиленото търсене на първокласни имотни активи.

Като сериозна пречка пред възстановяването на глобалния пазар на имоти в доклада се посочват влошените перспективи пред световната икономика и слабият растеж в развитите страни. Като най-голям риск за перспективите пред пазарите на имоти експертите очертават дълговата криза в еврозоната.

В доклада се посочва, че и тази година основен двигател на растежа на глобалния пазар на имоти ще бъдат пазарите в зиатско-тихоокеанския регион, въпреки осезаемото забавяне на някои от тях заради правителствените политики на „охлаждане“.

На европейските пазари продължават да действат основно инвеститори, които разполагат с кеш, като инвестициите са съсредоточени на зрелите европейски пазари – Великобритания, Германия, Франция и Скандинавските страни.

Експертите прогнозират, че активността на американските пазари ще остане стабилна, като по-резки ръстове могат да се очакват в Канада, Мексико и Бразилия.

Наблюдава се оживление в търсенето на офис площи под наем в световен мащаб, пише още в доклада. Това е довело до лек спад на незаетите площи – от 14% в края на първото полугодие на миналата година до 13,3% в края на първото полугодие на тази година. Понижението обаче се дължи на намаляването на незаетите офис площи в Америките и азиатско-тихоокеанския регион, докато в Европа нивото на незаетите офиси остава без промяна.

В глобален план тенденцията при наемите на офисите е за лек ръст на наемните нива на първокласните офис площи. Това обаче не важи за Европа, където продължават да се наблюдават спадове на наемните нива.

Що се отнася до пазара на търговски площи, най-висока активност се наблюдава в Китай, накъдето са насочили плановете си за експанзия големите търговци.

Високата активност на пазара на търговски площи в Азия се отразява и на пазарите на индустриални площи в региона. Заради влошените перспективи пред производствения сектор в Европа пазарите на индустриални площи на Стария континент са под натиск, като се очаква потенциалните наематели да останат предпазливи и през следващите месеци.

На глобалния пазар на хотели възстановяването продължава, макар и със забавени темпове заради кризата в Европа. В доклада се посочва, че се очаква забавянето на инвеститорската активност в хотелиерския сегмент да продължи през второто полугодие.

източник: investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив