Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юли 6, 2012

Чуждестранните купувачи на имоти, които бяха основният двигател на пазара у нас през годините на бума, почти изчезнаха от родната сцена в годините след 2008 и 2009 г. Техният дял се понижи до 15% през 2012. За сравнение някои агенции съобщаваха за до 75% сделки с чужденци от общия брой осъществени продажби през годините на бума. Основно в лицето на британски и ирландски купувачи, някои от които купуваха имоти по телефона без дори да са ги видели, инвеститорите търсеха лесни възможности за печалба в разгара на бума на развиващия се български пазар на имоти.

В рамките на сравнително малък период това търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г. По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.

Въпреки че делът на чуждестранните купувачи в сделките, сключени през това време, е трудно да се пресметне с точност, ролята им в този процес на развитие е огромна. Продажбите на имоти (включително и инвестиции в мащабни проекти в сегмента на бизнес имоти) съставляваха значителна част от преките чуждестранни инвестиции в годините, непосредствено преди настъпването на рецесията. По думите на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, имотите и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

80% спад в продажбите

За сравнение в началото на 2011 г. той каза, че имотите са един от секторите, от който има най-голям отлив на чужди капитали. „Британците полудяха по българския пазар, защото смятаха, че той ще бъде втора Испания“, коментира пред изданието Костадин Даракчиев, собственик на агенцията за имоти Kosta’s Homes. „Очевидно на пазара на имоти в Испания имаше бум в средата на 90-те, когато търсещите слънце (британци), искаха да имат втори дом като убежище. Много хора направиха много пари чрез спекулации и мислеха, че ще постигнат същото в България“.

Действително мнозина, както чужденци, така и българи, успяха да постигнат значителни печалби през годините на бума. Това разбираше имаше своята цена. В случая цената беше нерегулираното строителство, неконтролируемият ръст на цените и множеството разочаровани инвеститори, собственици, строители и предприемачи от срива на пазара след края на бума. New York Times цитира Желязко Георгиев, съсобственик на Best Bg Properties, според когото продажбите на имоти са паднали с 80% и много брокери не са успели да устоят на този свит пазар.

По думите на Станислав Петров, мениджър Продажби в базираната в Бургас Select Properties Bulgaria, цените на имотите днес са близо 40% по-ниски в сравнение с пика през третото тримесечие на 2008 г. Данните на други брокери за ваканционните имоти са, че цените днес са с 50% по-ниски от върха на пазара. Положителният факт е, че в момента пазарът предлага значително по-безопасна среда за инвестиции, смята той.

И така кой купува на пазара у нас в момента?

След изчезването на британците и ирландците за известен период пазарът създаде впечатление, че функционира в условията на вакуум с празни комплекси, строителни площадки и празни брокерски офиси. Действително пазарната динамика значително се понижи в сравнение с предходните години. Наред с някои по-малобройни купувачи от Румъния, Гърция, Близкия Изток и Скандинавието, руснаците остават най-големият представител на чуждестранните купувачи у нас.

Според Петров делът на чуждестранните купувачи по време на второто тримесечие на годината е бил 15% в сравнение с 8% през 2009 г. Руснаците са представлявали 80% от тази група. По данни на инвеститори от миналата година над 25% от руснаците, търсещи ваканционен имот у нас, се интересуват от жилище, в което да живеят постоянно. Руснаците специално търсят имоти по Черноморието в курорти като  Слънчев бряг, Равда, Несебър и др., а вътрешността на страната не им е толкова позната. Според Петров от Select Properties Bulgaria, наред с крайбрежните имоти, много чужденци се интересуват и от имоти в столицата в полите на Витоша.

Вила за 2 млн. евро?

Обикновено те търсят апартаменти с една спалня на цени между 25 хил. и 35 хил. евро, които могат да ползват за своята лятна почивка и да отдават през останалата част от годината. Луксозният сегмент на пазара почти не съществува с характеристиките, с които е познат на развитите пазари. Нов имоти в „луксозния“ сегмент обикновено би се продал за около 200-300 хил. евро, казва Даракчиев. Изключително малък е броят на имотите с цена от 1 млн. евро и повече.

Изданието дава пример с модерна вила във Варна с четири спални, жилищна площ от 860 кв. м и парцел от 1,8 дка, която е обявена за продан за 2 млн. евро. Поради високата цена тя стои на пазара повече от година без да има купувач. Продажбата е още по-затруднена пред факта, че стойността за строителството на подобна вила днес би била много по-ниска – около 300 хил. долара. Поради тази причина имотът може и никога да не бъде продаден на тази цена.

източник: http://www.imoti.net  автор: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив