Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 10, 2013

Правото на строеж би могло да бъде оценено по различни методи в зависимост от търсения краен резултат, коментира адвокат Милена Миткова. Първият вариант е коефициенти за изчисления, подробно описани към наредби, свързани със ЗМДТ, а крайният резултат – данъчна оценка на правото на строеж.

Вторият вариант е оценител (комбинирани методи), като крайният резултат е пазарна оценка. Има и трети вариант – свободно договаряне, като при сключване на сделка за материален интерес с оглед таксите, ще се вземе по-високата стойност между договорено и данъчна оценка.

Може да става дума за пазарна оценка на парцел (УПИ). Ако парцелът струва 100 единици, а собственикът отстъпи право на строеж на друго лице, то колко ще бъде стойността на това право?

Обемът на построеното е базата, посочва Миткова. Ако не се знае какво може да се построи върху парцела, няма как да се оцени правото на строеж. От визата за проектиране става ясно какъв е обемът на възможното строителство – етажност, ЗП, РЗП. Важно е и какво ще се строи – жилищна сграда, офиси, търговски площи, смесен тип и т.н.

Когато собственикът е наясно с тази информация, може и да оцени реално правото на строеж. Колко евентуално струва парцелът не е важно, защото оценката, която го интересува, зависи от това, какво може да се построи там за в бъдеще.

По думите на юриста всичко е въпрос за договаряне. Ако приемем, че обезщетенията варират между 20-30%, собственикът на земята следва да получи равностойността на част от застроената площ по средни цени за района. Или да получи обекти в сградата с такава обща квадратура. Трябва да се има предвид, че тук влизат и общите части.

Възможно е собственикът на земята да получи обект в сградата плюс пари. Ако собствениците на парцела са няколко, обемът на договореното обезщетение се разделя между тях, както те се разберат. Другата опция е всеки съсобственик да договаря индивидуално обезщетение.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив