Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Ное 22, 2013

Коментари: 1

Как се развива пазарът на жилища?

- Основно работим на пазара на жилищните имоти, а също с луксозни имоти и бизнес имоти с марките RE/MAX Commercial и RE/MAX Collection. Промяната на пазара на жилища е на път, започва да се чувства дефицит на качествени жилища за продажба в средния сегмент. Има предлагане, но това са жилища, които са на пазара повече от година или имат сериозни дефекти, които не се отразяват на цената - тези оферти винаги ги е имало и ще ги има. Това е сигнал за постепенна промяна на пазара към пазар на продавача. Икономическата ситуация няма да позволи това да стане бързо поради състоянието на доходите, но това е началото на процеса.

Престоят на едно жилище на пазара е критерий за ефективността на брокера. Ако той оцени правилно имота и направи пълния маркетинг, имотът се продава в рамките на месец-два. Независимо от икономическата среда срокът за продажба при правилен подход е до три месеца за апартаменти, а за къщи, вили и парцели - 6 месеца до година. Задържането на имота на пазара винаги води до загуба за продавача и до сваляне на цената до по-ниско от реално продаваемото ниво. По принцип брокерът трябва да намери поне няколко купувача за един имот, за да направи най-доброто за клиента.

Първите няколко седмици са критични за продажбата - ако цената е била определена нереално, след това клиентите често не искат да гледат имота втори път независимо от намалената цена. Логиката е - след като цената се сваля, значи може още. Дори обаче имотът да се застои, пак има какво да се направи - ето това учим в RE/MAX.

Със собствени или заемни средства купуват клиентите?

- Извършват се сделки със собствени средства с малък дял на кредитирането, въпреки че банките вече са изключително отворени към кредитирането. Продават и купуват изключително тези, които имат голяма нужда да го направят, а не с инвестиционна цел.

Кой, какво и защо купува?

- Купувачите основно са на възраст 40-50 години, а имотите са на цена между 20 и 70 хиляди лева. Купувачите на първи имоти са до 30 години. С инвестиционна цел купуват много малък процент, основно се купува за собствени нужди. Продажбите се извършват поради необходимост от по-малко или по-голямо жилище и в по-малка степен поради финансова принуда. Растежът предстои и ще бъде бавен. В момента клиентите се въздържат поради редица несигурности около себе си. Във високия ценови сегмент ситуацията не им влияе.

Какви са закупуваните квадратури и разпределения?

- За момента клиентите не могат да си позволят да купуват по-големи квадратури и биха купили и по-голямо жилище от 60 кв.м за четиричленно семейство, но не могат да си го позволят. Жилища с три спални например трудно се намират - строителите не ги строят, идват скъпи за пазара и се страхуват за реализацията.

Откъде са купувачите?

- Ваканционните имоти се купуват често от чужди купувачи - руски, английски, гръцки, германски. Българите вече също купуват в чужбина - Австрия, Германия, Италия основно.

Как клиентите оценяват качеството на средата?

- От гледна точка на средата купувачите вече знаят повече, започват да стават по-критични към различните фактори, свързани с апартаментите и започват да установяват важността на локацията, инфраструктурата, социалната инфраструктура, енергийната ефективност на сградата, поддръжката на общите части. Голяма част от тези фактори тепърва предстои да бъдат истински оценени. На този етап обаче, въпреки че клиентите оценяват всички тези фактори, на първо място остава цената на имота, с всичко друго се правят компромиси. На първо място е цена, следва вид строителство, състояние на имота, локация и гараж, енергоефективност, етаж, поддръжка и др. фактори.

А качеството на строителството?

- Малко трудно е да се съди за него по външния вид, затова клиентите вече започват да се интересуват от репутацията на строителя, вземат мнението на съседите, интересуват се има ли този строител други сгради. Разчитат много на съветите на брокера - какво знае той за съответната сграда, а това зависи от степента на доверие между брокер и клиент.

Кои са предпочитаните райони и накъде ще се разраства столицата?

- Центърът на София, кварталите "Лозенец" и "Стрелбище" са трите най-предпочитани квартали за покупка на жилище. Независимо дали става дума за гарсониери, двустайни или тристайни апартаменти, най-важното за клиентите е имотът да бъде на комуникативно място и/или в близост до парк и, разбира се, цената. Като изключим централната градска част, наличието на метро в "Лозенец" и спадът в цените на имотите като цяло, кварталът отново привлича купувачи. "Стрелбище" се позиционира в топ 3 благодарение на доброто съотношение местоположение и цена на имота.

Разположен в близост до центъра и Южния парк, кварталът разполага с разнообразие от жилища както старо строителство в сравнително добро състояние, така и в нови кооперации. Сред останалите квартали, към които има най-силен интерес, са елитните райони "Изток" и "Иван Вазов", в средния ценови сегмент попадат кварталите "Гео Милев", "Борово", "Бели брези" и "Красно село", а в по-ниския - "Млaдост", "Люлин" и "Надежда".

Относно пазара на къщи най-предпочитани за покупка остават Бояна, Симеоново, Драгалевци, Банкя и Камбаните, в по-ниския ценови сегмент - кварталите на София - Божурище, Костинброд, Крадница, Рударци, Нови Искър, Герман и Лозен. Разрастването на столицата е в пряка зависимост от демографските фактори, инвестиционните проекти, развитието на транспорта, инфраструктурата и др.

Данните на националната статистика сочат, че за 10-годишен период (2001 – 2011) населението в София се е увеличило с 10.3%. Столицата е с най–висок процент на население с икономическа активност - 71.5% спрямо цялото население на страната. Тези данни сочат, че градът се нуждае от застрояване и разрастване, за да поеме нарастващите нужди от недвижими имоти – както бизнес, така и жилищни. Застрояването ще е ориентирано най-вече към периферните части на града, където има свободни площи. Планирано е разширяване на София около Северната дъга на околовръстния път и кварталите около нея – "Левски Г", "Враждебна", "Кремиковци", "Орландовци", "Малашевци" и т.н.

Северозападна дъга на околовръстния път и прилежащите квартали - "Люлин", Божурище, Мировяне, Мрамор, Волуяк, също са с потенциал за застрояване и развитие.
Изграждане на нов квартал в София, в полите на Витоша, около магазина на IKEA е заложен в новия инвестиционен проект, който се планира да завърши през  2019 г. Първият етап на проекта включва магазина на IKEA, който беше открит през септември 2011 г., и Sofia Ring Mall, чието откриване се планира за март 2014 г. През втория етап от строителството на комплекса предвижда изграждането на бизнес зона с обща площ 54 хил. кв.м, която ще включва офиси и спортни съоръжения, хотел и парк с езеро с площ 15 хил. кв.м. В последната фаза на проекта се планира изграждане на жилищна зона с над 500 апартамента и еднофамилни къщи.

Други фактори, които влияят върху застрояването на града, са свързани с развитието на транспорта, и по-специално инфраструктурата около изграждане и пускане в експлоатация на нови метролинии и станции в периферните райони като "Млдост 4" и "Бизнес парк", "Обеля", "Надежда" и "Люлин".


Източник: Строителство Градът
 

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Продава офис в София, бул. Витоша Обща площ: 76 кв.м. Цена: € 79 000 За още информация : Иванова, 0898 360 488 --- От години е офис. В двата входа има още офиси, адвокатска кантора в единия вход и нотариална кантора в другия вход. Вижте още тук : http://vladimiryosifov.blogspot.bg/2015/11/blog-post_11.html

Още публикации

Тагове

как
  

жилища

  
основно
  

пазара

  

имоти

  
бизнес
  
продажба
  
средния
  
сегмент
  
година
  
имат
  

цената

  
винаги
  
продавача
  
икономическата
  
поради
  
жилище
  
брокера
  

имота

  
направи
  
имотът
  
независимо
  
месеца
  
апартаменти
  
къщи
  
няколко
  

клиентите

  
често
  
цена
  
обаче
  
собствени
  
средства
  

купуват

  
извършват
  
малък
  
кредитирането
  
въпреки
  
вече
  
изключително
  
голяма
  
инвестиционна
  
купува
  
купувачите
  
години
  
имотите
  
между
  
процент
  
нужди
  
по-голямо
  
предстои
  
момента
  

около

  
ценови
  
квадратури
  
могат
  
позволят
  
трудно
  
купувачи
  
оценяват
  
качеството
  
средата
  
започват
  

фактори

  
свързани
  
инфраструктурата
  
части
  
част
  
етап
  
първо
  
място
  
строителство
  
състояние
  
строителството
  
интересуват
  
райони
  
столицата
  

софия

  
кварталите
  
лозенец
  
стрелбище
  
най-предпочитани
  
квартали
  
покупка
  
близост
  
парк
  
кварталът
  
нови
  
по-ниския
  
люлин
  
надежда
  
божурище
  
развитието
  
транспорта
  
сочат
  
2011
  
население
  
застрояване
  
застрояването
  
периферните
  
града
  
дъга
  
околовръстния
  
магазина
  
ikea
  
планира
  
проекта
  
включва
  
зона
  
площ
  
изграждане
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив