Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 8, 2012

Хората, които търсят жилище под наем, се насочват предимно към готови за обитаване жилища. Те искат да се нанесат веднага без да е необходимо сами да правят ремонт. Средните цени на наемите във всички райони на София през последните 9 месеца се движат в границата 3,18-3,55 евро/кв.м, сочи статистика на сайта за недвижими имоти imoti.net. Стойностите им се променят интензивно, а тенденцията е за продължаващо намаление.

В момента има голямо предлагане на квартири и минимално търсене, твърди брокер Кристина Найденова от агенция Евина. Според нея наемодателите сами трябва да направят необходимите ремонти, преди да пуснат обява за наем. Нейният съвет е те да се обърнат към брокер, за да получат професионален съвет какъв ремонт точно е необходимо да направят, за да стане имотът по-атрактивен за кандидат-наемателите.

Жилище, нуждаещо се от ремонт, е възможно да се даде под наем само на теория, но на практика няма да се намери такъв наемател, категорична е консултант Емилия Иванова от агенция S Properties International. Тя уточнява, че това може да стане само, ако е необходим дребен ремонт като латекс, тапети, циклене на паркет и т.н. Ако става дума за нещо голямо, като преустройство - зидарии, теракот, фаянс, дограми и други, г-жа Иванова съветва наемодателят да си го свърши сам и след това да отдава имота си под наем.

Наемателите също са склонни да извършват ремонти, смята брокер Антон Илиев от бутикова агенция ТБМ2. Той уточнява, че това може да стане при условие, че наемодателят даде гратисен период, през който наемателят да живее в жилището, без да плаща наем. Така стойността на ремонта се приравнява към месечните наеми.

Има два варианта, допълва г-н Илиев. Първият е, ако бъдещият наемател е склонен да направи ремонт - ремонтът може да бъде с еднократна инвестиция. Този случай е по-рядко срещан. Другият начин е с поетапна инвестиция, което е и по-често срещаният случай според брокера. Той препоръчва първият месечен наем и депозитът в размер на един месечен наем да бъдат платени, а от втория месец вече периодично да се подменят дограми и т.н.

В столицата преобладава търсенето на жилища под наем в по-ниските ценови нива, показват резултатите от проучване на Arco Real Estate. Близо 60% от наемателите през 2011 г. са търсели апартамент под 250 евро. Най-много (45%) са били тези, които са готови да отделят между 150 и 250 евро на месец. Най-голям процент от сделките за наемане на жилище (66% от реализираните наеми) обаче са се сключвали в диапазона 250–500 евро. Около 17 на сто от сделките са за месечен наем са били над 500 евро. Също толкова са били сделките за наем на жилище под 250 евро.

Предлагането все още надвишава търсенето в пъти, така че наемателите остават в по-изгодна позиция. Те имат право на по-високи изисквания към жилището, което искат да наемат. Наемодателите от своя страна нямат друг избор, освен да се съобразяват с претенциите им. Настоящата пазарна ситуация е причината хората да търсят готови жилища, а не да се ангажират с допълнителни ремонтни дейности. Максимата „Клиентът винаги е прав!“ поне засега остава в сила за отношенията наемодател-наемател.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив