Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 14, 2012

Коментари: 1

Напълно възможно е купувачът и продавачът да бъдат представлявани от един и същ брокер. Конфликт на интереси не може да има, твърди консултант Енчо Коринов. Брокерът получава комисионна, само ако сделката се осъществи. Той не е консултант, получаващ възнаграждение независимо от крайният резултат.

Целта е интересите на продавач и купувач да се съвместят при най-добри условия за всяка от страните. В противен случай сделка и съответно доход за посредника няма да има. Посредникът не се бори с противник и не цели конфронтация, а от там и защита. Неговата цел е да обедини интересите, за да се получи продажбата.

Според брокер Емилиян Кърчев работата е един и същ брокер е възможна само при едно единствено положение – брокерът да не е професионалист. Специалистът е на мнение, че даже е желателно брокерът да комуникира и с двете страни. Така се скъсява пътят на комуникация, изчезва дозата съмнение, подходът е по-гъвкав и калкулативен. Преговорите също вървят много по-леко.

Ако очаквате от брокера да ви помогне за договаряне на условия, е много вероятно да се стигне до конфликт на интереси, смята консултант Георги Палпурин. А в случай, че и ответната страна очаква същото – е направо неизбежно.

Ако вие си водите преговорите и сте наясно къде са конфликтните точки и как да изкарате максимума за себе си от сделката, а брокерът се явява като медиатор при договарянето, няма проблем. В този случай обаче не е хубаво брокерът да е наясно бързате ли за продажбата, каква е долната граница, при която сте готов да продавате, притиснат ли сте за средства и т.н.

Респективно, ако купувате – каква е горната ви граница, колко държите на имота, имате ли срок за нанасяне и друга информация, която би била полезна на ответната страна, Ако брокерът не е нает да защитава материален интерес, тя не би трябвало да му е необходима.

Палпурин е на мнение, че брокерът все пак ще се чувства много по-комфортно, ако работи само с едната страна по дадена сделка. Така няма да се раздвоява и гони интереса само в една посока.

Брокерът е посредник. Посредник означава лице, което съдейства и помага на страните да постигнат съгласие и взаимно удовлетворение от преговорите при покупко-продажба на недвижим имот, обяснява брокер Десислава Щебетовска. Тя обръща внимание на въпроса за психологическата подкрепа и съдействие.

В сделката има две страни – продавач и купувач. Едната страна иска да продаде, другата – да купи. Няма как да има конфликт на интереси, когато открито седнеш с хората и водиш преговори заедно с тях, убедена е Щебетовска. В началото те трябва да знаят какво искат, защо го искат и как и кога го искат. Респективно – защо продават, какво продават и къде продават.

Накрая е важно всички да са доволни, да се чувстват добре и да знаят, че сделката им е успешна за самите тях. Няма по-голяма награда от доволни клиенти, които после стават добри приятели и те препоръчат на свои приятели, заявява експертът. Конфликт на интереси може да има, само ако липсва комуникация, ако има фалш или недоизказани думи. Всичко е въпрос на преговори, нагласи и взаимно разбирателство.
 
Доволните клиенти (продавач и купувач) са най-добрата реклама за един брокер. Следователно той трябва да направи така, че и двете страни да останат удовлетворени от сделката. Продавачът търси колкото е възможно по-висока цена. Тогава задачата на брокера е да го свърже с купувача, който предлага по-висока цена. Така всички ще останат доволни, дори и комисионната за брокера ще бъде по-голяма.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Това, което казват колегите по-горе е вярно при днешния пазар . Преди години продавач и купувач нямаха опит и ставаха едни неща аааа ! --- При нужда от бърза сделка е добре да имате брокер с права да работи и от двете страни. --- При желание за продажба на най-високата възможна продажна цена или най-ниската възможна покупна цена не е добре да работите с непознат брокер, който ще разнася информация из пазара. --- Липсата на Съдебна практика е в полза на работата за двете страни. След време задълженията ще се изчистят и ще има по-малък риск. Пример: Предстои ремонт на покрива и всеки собственик ще трябва да плати около 10 000 лева. Има такъв случай на Попа, София. Ако брокерът не каже на купувача и му свали с 5000 евро цената ще го заблуди. --- Какво става ако брокерът има изключителни права ? Ако продавачът бърза, а брокерът иска две комисионни ще откаже ли сделка с купувач, предложен от друга агенция. --- Коректно е в при договаряне на правата на брокер, работещ за двете страни, да бъде задължен да предлага имота и на клиенти на други агенции. Ако успее да направи двойна сделка - добре, но да не пречи на продавача или купувача като иска две комисионни на всяка цена. --- При двойна сделка не е добре брокерът да препоръчва нотариус на страните !!! Поздрави,

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив