Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 8, 2013

Коментари: 1

Кварталът вече няма значение при избора на жилище, убедени са консултантите. Ако мястото е комуникативно, с добри транспортни връзки, блокът - сравнително поддържан, а апартаментът слънчев например, няма значение - може да се намира и в иначе по-непривлекателен район. Вероятно това е причината цените в някои иначе малко популярни софийски квартали леко да се повишат през 2012 г. По данни на голяма компания за имоти цените на жилищата в крайни кварали като "Дружба", "Люлин", "Надежда", "Овча купел" са регистрирали макар и минимален ръст.Той е бил съответно с 1,63%, 2,45%, 0,96% и 0,37%.

 

Консултантите го обясняват с нарастващата популярност на тези квартали. Тя е комбинация между ниски цени и все по-добра комуникативност. За това значение има и метрото, което става важен фактор при избора на жилище както за покупка, така и под наем. Според брокерите през миналата година е имало ръст в търсенето на апартаменти и в не толкова централни райони. Той е бил с около 14%, което е довело и до средното повишение в цените от около 2 на сто.


Въпреки това, общо погледнато, през 2012 година жилищните имоти у нас са отбелязали спад. Той е бил в границите между 1 и 3%, с малки изключения и повече. Друга важна особеност напоследък е, че дори блокът, входът и етажът също остават на заден план. Напред излизат характеристиките на конкретния имот. В един и същ вход например даден имот може да е отличен, а друг - в лошо състояние. Ето защо и осредняването на цените по квартали губи актуалността си.

Експертите предпочитат да дават мнения за цени, когато се запознаят с жилището. Това е причината все повече да се говори за сегментиране на пазара. Вече няма да сме свидетели на масово поскъпване или поевтиняване на имоти в даден район. Както се случи по време на бума в цените, когато независимо от характеристиките всички имоти поскъпваха.

Сега вече всяко жилище ще има индивидуална цена - стойностните ще държат нива, а некачествените - ще падат. Дали един имот има високи сметки за отопление през зимата, също става важно за купувачите. Това особено личи, ако избират, когато навън е студено.

Брокерите съветват този критерий да присъства винаги независимо от сезона, защото високите разходи за парно и ток могат да оскъпят инвестицията в имота. И обратното, ако той е енергоефективен, да пести средства на собственика си. Доскоро предимно наемателите се интересуваха от сметките на жилището, в което планират да се нанесат.

Сред важните характеристики, които вече оглеждат внимателно купувачите, е и изложението на апартамента. И от гледна точка на слънцегреенето, което създава уют, но и заради сметките за отопление. Ако разходите продължат да се покачват, вероятно все по-предпочитани ще стават източните и южните апартаменти, а северните ще се продават по-трудно.

Тепърва ще се гледа и дали апартаментът е саниран и има нова дограма. Според експерти изчисления и данни на националната статистика 15% от сградите в страната имат външна изолация, а малко под 30% са с енергоспестяваща дограма. Над 50% от домакинствата се отопляват на дърва и въглища, а на парно - малко над 16 на сто.

Най-важният критерий при избора на нов дом обаче остава един - жената да го харесва, не на шега казват брокерите. По техни данни около 50% от клиентите им, които подписват договорите, са дами, но в почти 100% от случаите те са водещи при избора, дори формално сделката да е приключена от съпруга.

 

 

Източник: www.24chasa.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Ха, ха ! Това е все едно да кажете, че марката на автомобила вече няма значение . Запазени автомобили Москвич 12 и Варшава 58 са много търсени от началото на 2013-та година. Вече имало трима души, които са питали за москвича, а двама са разгледали варшавата. МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО е всичко ! Етичният кодекс на брокерите и агентите задължава да говорим истината. На бул. Витоша има предложен 3-стаен ЗА РЕМОНТ с цена 1425 евро / м2. Колко имота в Дружба защитават тази цена ? Смрадта от канализацията в Дружба 2 е УДИВИТЕЛНА !!! Бъдете здрави !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив