Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 9, 2014

Китай е една от най-големите страни в света, но земята, годна за живеене, става все по-оскъдна. На фона на нарастващото население и растежа на все по-силната икономика правителството предприе план да изравни стотици планини, за да създаде земя за изграждане на градове.

Безпрецедентните планове за премахване на над 700 планини и напълване на долините с излишната пръст и скална маса предизвикаха остра реакция от страна на учените от различни области.

Събарянето се извършва без достатъчен предварителен анализ, предупреждават изследователи. Те посочват, че „не е направено достатъчно моделиране на разходите и ползите от създаването на земята… неопитност и технически проблеми забавят проектите и увеличават разходите, а въздействието върху околната среда не се преценява внимателно“. В статия, публикувана в списание Nature, трима изследователи от университета Чанг в Китай предупреждават, вече се наблюдават множество негативни ефекти от начинанието като замърсяване на въздуха и водите, ерозия и наводнения.

Премахването на планините е нещо, което никога не е правено в такива мащаби. То касае около една пета от населението на Китай – повече от 250 милиона души, живеят в планинските райони. Но начинът, по който се случва, предизвикава недоумение. В града Янан например „въздухът е често кафяв от прах поради това, че строителните екипи работят във ветровити дни без овлажняване на почвата“, пишат авторите. В същото време проектът в Янан е най-големият проект за работа върху терен, който се състои от навявани от вятъра дребни почвени частици, които могат да потънат, когато са мокри, а това може дадоведе до срутвания на сгради. Учените предупреждават, че такива проекти никога досега не са били използвани за градско строителство.

 

Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив