Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 7, 2014

Спорът можем да започнем от твърдението, че може да поскъпва само новото строителство. Да, ама не. Може от там да започва, но това е за много кратко време. Наблюдението ми на пазара на недвижими имоти е точно такова, новото строителство покачва цената си и до 3-6 месеца максимум скача всичко. До сега наблюдавахме плахо и леко покачване на офисите висок клас. Следете новото строителство, щом скочат цените там, ще видим и масов скок на всичко. Колко ще се повиши, не мога да отгатна, но инвестиционният капитал в момента е вече "нервен", лихвите падат, банките ще започнат отново да кредитират, все пак на тях това им е бизнеса.

Сигурно някой, ще каже демографска криза, ниски заплати и т.н. това бяха доводи  2005-2006 г. и видяхме резултата. Механизмът е такъв и който не го е разбрал нека не се прави на капацитет в познанието си за пазара на недвижими имоти.

Рано е още за осезаемо поскъпване на имотите, ще се усети чак пролетта и есента, ще е ясно, че цените са с лек процент нагоре- да кажем около 5-6%. Ще поскъпва всичко- дори селските имоти. Проблемът е, че предлагането ще си остане същото, като в момента главно на некачествени нови и стари имоти. Няма как да се предлагат хубави неща при положение, че не се строи, вторичния пазар е умряла работа и който търси да купи сега ще го разбере обаче късно – има предлагане на паднали цени на падащи имоти- нормално е.

Каква е логиката в Сърбия и Румъния имотите да са по скъпи ? Икономиката се скапва, ако цените на имотите падат, защото инвеститорите си изнасят парите от дадената територия. Когато икономиката е в депресия не може да няма и демографски срив, той е следствие на лошата икономика и не я причинява той. Покачването на цените, което вече се наблюдава и надхвърля доходността на депозитите, ако е съпроводено с изчистване на проблеми - например да се предотврати възможността да се презастроява би било много здравословно и въобще не е спекулативно. Но поради продължителтия икономически спад не може да се твърди че това покачване е спекублативно все още е много далеч от този момент.

Не мога да не спомена, че ние си имаме българи, които се радват, че цената на имотите падала и се сриваме демографски, което е следствие, а не причина. И безработицата е следствие, а в Англия, защо е убийствено ниска – ЗАЩОТО имотите поскъпват постоянно.

Изводът е, че цената на имотите и нейната тенденция да се повишава или пада – ОПРЕДЕЛЯ – демографското развитие, икономическото развитие........всичко определя.

Съвет: Преди да си купите имот e добре да му направите термографска диагностика и го проверите  за скрити дефекти, каквито са влага, скрити течове в бани, тераси и покриви на сгради. Това вече е възможно благодарение на професионалната термографска камера FLIR Т425. Сертифицирането на имот преди продажбата му ще помогне на продавача да докаже предимствата на съответния имот, а на купувача спокойсвие, че няма скрити дефекти, които да се появят на по-късен етап.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив