Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 2, 2012

Потенциалните купувачи или наематели на имоти в столицата най-често са поставени пред редица въпроси относно местоположението на апартамента, дали да бъде обзаведен или не, колко стаен да бъде, кой вариант е по-благоприятен – да купиш или да наемеш имота, какви са цените на жилищата в София? Тези, а и много други въпроси изискват отделяне на време и средства, което за работещият българин е неприемливо. Затова е най-добре когато имаш нужда да си закупиш, да наемеш, или да продадеш апартамент в столицата, да се обърнеш към професионален брокер, който да извърши цялото маркетингово проучване на пазара в столицата, да провери документацията, да открие оптималния вариант, който отговаря на изискванията, които предварително са поставени и който най-точно да отговорят на индивидуалните ви възможности.

Цената на апартаментите в София се определят по няколко критерия. От основно значение е близостта на имота до удобен транспорт (най-вече метро), дали сградата, където се помещава имота е старо или ново строителство (дали е тухла, панел, ЕПК и пр.), дали е обзаведен или не, и ако да – колко нови са мебелите, извършвани ремонти и пр. От изключителна важност, разбира се, е в кой столичен квартал се намира апартаментът.

В кв. Овча купел, кв. Люлин, Обеля 2, кв. Суха река, кв.Надежда, Младост, Дружба средните цени на имотите при закупуване варират от 20 до 35 хиляди евро. Най-скъпите квартали за закупуване на имот са: Белите брези, Зона Б-5, кв. Иван Вазов, кв. Изток, Оборище, Хиподрума, Подуене, Център, Симеоново и др. Тук средните цени са над 40 хиляди евро, като стигат до 50 хиляди и нагоре.

За пример, ако искате да живеете под наем в кв. Люлин, средната цена, която ще плащате месечно е от 300 до 450-500 лв. В кв. Иван Вазов за средно голям апартамент средната месечна цена варира от 230 до 450 евро наем.

Изключително важно е да внимаваме, когато избираме имот, независимо дали ще бъде под наем или собствен. Най-важното условие е добрият квартал, приемлива цена и пр., но не трябва да се подценява важността на изрядната документация на жилището. Ако гражданинът рискува и избере сам да води преговори със собственика, съществува голяма вероятност да бъде ощетен или измамен, както с документите, така и с парите. Важно е да се избягва устната договорка от типа „ето ти парите, ето ти ключовете”. Съществува и голям риск при избора на брокер, който да посредничи между страните на сделката. Не са малко т.нар.”фалшиви брокери” – частни лица, които се регистрират като професионалисти без каквито и да е документи и лицензи, с цел измама и чиста печалба. Лесно можете да научите кои са фалшивите обяви. Познават се по много признаци - липса на стационарен телефон и офис на агенцията, която ги предлага, липса на оферти за продажба в базата им данни. Измамниците най-често изповядват сделки в дома си, или в някое заведение, градинка и пр., което е меко казано несериозно за професията. За клиентите това може и да изглежда маловажно, но не е така, защото тези „брокери” не мамят само системата и пазара, но и участниците в сделките.

Статията изготви: Ванина Колева

Как мислите, че ще вървят цените в бъдеще? Включете се в дискусията на Ceb.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив