Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 2, 2012

Потенциалните купувачи или наематели на имоти в столицата най-често са поставени пред редица въпроси относно местоположението на апартамента, дали да бъде обзаведен или не, колко стаен да бъде, кой вариант е по-благоприятен – да купиш или да наемеш имота, какви са цените на жилищата в София? Тези, а и много други въпроси изискват отделяне на време и средства, което за работещият българин е неприемливо. Затова е най-добре когато имаш нужда да си закупиш, да наемеш, или да продадеш апартамент в столицата, да се обърнеш към професионален брокер, който да извърши цялото маркетингово проучване на пазара в столицата, да провери документацията, да открие оптималния вариант, който отговаря на изискванията, които предварително са поставени и който най-точно да отговорят на индивидуалните ви възможности.

Цената на апартаментите в София се определят по няколко критерия. От основно значение е близостта на имота до удобен транспорт (най-вече метро), дали сградата, където се помещава имота е старо или ново строителство (дали е тухла, панел, ЕПК и пр.), дали е обзаведен или не, и ако да – колко нови са мебелите, извършвани ремонти и пр. От изключителна важност, разбира се, е в кой столичен квартал се намира апартаментът.

В кв. Овча купел, кв. Люлин, Обеля 2, кв. Суха река, кв.Надежда, Младост, Дружба средните цени на имотите при закупуване варират от 20 до 35 хиляди евро. Най-скъпите квартали за закупуване на имот са: Белите брези, Зона Б-5, кв. Иван Вазов, кв. Изток, Оборище, Хиподрума, Подуене, Център, Симеоново и др. Тук средните цени са над 40 хиляди евро, като стигат до 50 хиляди и нагоре.

За пример, ако искате да живеете под наем в кв. Люлин, средната цена, която ще плащате месечно е от 300 до 450-500 лв. В кв. Иван Вазов за средно голям апартамент средната месечна цена варира от 230 до 450 евро наем.

Изключително важно е да внимаваме, когато избираме имот, независимо дали ще бъде под наем или собствен. Най-важното условие е добрият квартал, приемлива цена и пр., но не трябва да се подценява важността на изрядната документация на жилището. Ако гражданинът рискува и избере сам да води преговори със собственика, съществува голяма вероятност да бъде ощетен или измамен, както с документите, така и с парите. Важно е да се избягва устната договорка от типа „ето ти парите, ето ти ключовете”. Съществува и голям риск при избора на брокер, който да посредничи между страните на сделката. Не са малко т.нар.”фалшиви брокери” – частни лица, които се регистрират като професионалисти без каквито и да е документи и лицензи, с цел измама и чиста печалба. Лесно можете да научите кои са фалшивите обяви. Познават се по много признаци - липса на стационарен телефон и офис на агенцията, която ги предлага, липса на оферти за продажба в базата им данни. Измамниците най-често изповядват сделки в дома си, или в някое заведение, градинка и пр., което е меко казано несериозно за професията. За клиентите това може и да изглежда маловажно, но не е така, защото тези „брокери” не мамят само системата и пазара, но и участниците в сделките.

Статията изготви: Ванина Колева

Как мислите, че ще вървят цените в бъдеще? Включете се в дискусията на Ceb.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив