Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 17, 2012

econ.bg

Пред емигрантите ни от ромски произход се отварят вратите на цяла ниша от пазара за услуги

Инвестиране в българските роми във Франция - защо не?

Както коренното население, така и множеството гости на Париж вече са привикнали с една особена гледка – тази на просещите момчета и момичета от Румъния и България от ромски произход.

Каква е разликата между двете етнически групи от най-новите държави-членки на ЕС?

Истината е, че българските роми са живяли по-свободно в бита си у нас. Това си личи дори по обиталищата в паркове и дворове на фабрики, стадиони и складове, където те живеят. Може лесно да се познае кои бърлоги са на румънски роми и кои бараки са на българските цигани.

България е по-скоро малка държава и родните ромчета са ходили по няколко години на училище в някои случаи. Някои от тях дори поназнайват 300-500 думи на френски, които да им помогнат във Франция. Произношението им е недобро, но, знаейки, че трябва да се ошлайфат, те говорят, усмихват се и постоянно се упражняват. Българските роми, най-общо казано, се стараят. Дори тези, които крадат, пак се стараят - защото във Франция им харесва. За част от българските цигани има шанс да се установят във Франция и децата им да станат граждани там.


Румънските роми мълчат през почти цялото време. Една от причините за това мълчание е фактът, че не знаят езика, често не стигат дори и до десетина думи, с които да могат да се ориентират в града. Те рядко полагат усилия за по-дълго установяване и не се стремят към по-добро статукво на живот. По наблюденията ми, те просто се интегрират по-трудно, липсва им хъса, и като цяло са по-назад от нашенските роми по европейската пътека.

Българските цигани са добри крадци. Много поколения са обучавани и много от "учителите" са били на гастрол в чужбина. Крадците ни крадат незабелязано и не всяват страх в душите на парижани и туристи. За много от ограбените не е ясно дали не са загубили парите си и кога е станало това.

За разлика от тях, румънските им „колеги“ систематично тормозят туристите от години. Крайъгълен камък за това е навикът на местното население, както и на голяма част от туристите да се хранят на тротоара. Това е стара френска традиция, която страната е удържала и в най-тежки времена по време на Втората световна война. Дори в условия на окупация, французите са пиели своето кафе и са закусвали, обядвали и вечеряли на външните маси на заведенията.

По мнението ми, туризмът е основополагащ за френската индустрия, и всеки, който я застрашава, трябва да бъде наказван и изгонен. Особено имайки предвид, че само в Париж в момента гравитират между 1,2 и 1,5 милиона посетители.


От скоро време румънските роми са открили нов начин за тормоз над френските гости и граждани. Децата, доскоро просещи с предлагане на снимки за закупуване, вече крадат каквото могат от масите на туристите и парижаните. Малки момчета, най-често около 6-8-годишна възраст минават покрай по-известните заведения, оглеждат се и поставят снимка на масата. Щом извършат това, те бързо заграбват телефон, портфейл, чанта, цигари, или каквото видят и им се струва ценно, и бягат надалеч. Те имат „охрана“ от други момченца, а жените, които изпълняват ролята на „супервайзъри“ следят внимателно развитието на ситуацията отстрани.

 
Аз лично видях с очите си как на Шанз-Елизе туристи бяха ограбени. Преспокойно, ако внимавам, мога да снимам и някои от тези събития, но това не е моя задача в никакъв случай. Може би е по-скоро задача на българското посолство и българското правителство, които трябва да пазят реномето на достойните роми във Франция и да отсяват крадците от тях.

 Някои от българските роми стоят пред магазините за хранителни стоки и помагат на възрастни французи да занесат продуктите си до входа на кооперацията. Други пък рисуват на Montmartre! Въобще, дейността на някои от тях е само на крачка от наемането на български циганки за домашни помощници – както например са португалките.

 Интересен факт е, че португалките също са неграмотни и не знаят френски език. Пазарувайки за домовете, в които работят, те често носят етикети и по този начин се ориентират какво точно трябва да закупят.

Чудя се, дали това е целта на френското правителство и президента на страната Франсоа Оланд?

 Ако пет хиляди български жени започнат да готвят или да почистват френски домакинства, цената на тази услуга ще падне и кризата ще се понася по-лесно от французите. Българското посолство, например, може да намери стотина жени, които да бъдат обучени за домашни помощници. Работещите в мисията ни във Франция могат да помагат като доверят на роми да почистват жилищата им. Според мен проблемът е доста важен и зависи чисто и просто от самите нас да се организираме по най-бързия начин.

Ромските лидери са длъжни да отделят пари за обучение в България на циганки, които желаят да заживеят в Европа като пълноценни граждани. Търсенето на добровлци е много повратно – семейства с добро домакинство, които ще приемат в редиците си и ще обучават жените от ромските махали. Сътрудничеството на политици и водещи фигури, гарантиращи коректното поведение на трудещите се, също е важно.

Наистина – не е трудно. И зависи не от друг, а от нас.

Ако пропуснем този шанс, тази роля преспокойно ще се поеме от ромите от Балтийските държави, например. А сравнение с румънските си колеги, българските роми са далеч по-сръчни и разполагащи с квалификациите да основат един добър пазар на услуги.

Владимир Йосифов , BriagNews,
Щрихи от Франция | Лято 2012
Снимки: Владимир Йосифов

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив