Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 21, 2013

Коментари: 1

Коректните процедури при покупко-продажбата на имот спестяват много главоболия на купувача. Могат да се избегнат ситуации, които често пъти завършват в съда. Невярното деклариране на продажната цена в нотариалния акт е равносилно на фалшификация и гарантира законова санкция. Измамата може да стане с участието на брокер, който например е съсобственик на имота.

Ситуацията може да се усложни допълнително и от настояването на въпросния брокер в нотариалния акт да се запише сума, близка до данъчната оценка. Накрая продажната цена се оказва няколко пъти по-висока. Въпросът в този случай е кой носи правната отговорност.

По думите на адвокат Милена Миткова и двете страни в казуса носят наказателна отговорност. Тя напомня, че в нотариалния акт изрично се декларира и от двете страни, че вписаната цена е действителната и договорената.

И двете страни са отговорни в случая, потвърждава брокер Маргарита Генкова. Според нея брокерът-собственик може да направи подобна машинация, за да спести пари от такси.

Друга причина може да е избягване на облагане с данък върху разликата в зависимост от това кога и на каква цена е закупен имотът, допълва специалистът. Ако купувачът има желание да се пише истинската реална цена, би трябвало да се разбере с ответната страна предварително.

Брокер Антон Илиев коментира, че санкцията най-вероятно ще се понесе от купувача. Експертът обяснява, че ако се стигне до отстраняването на купувача от имота, той ще получи само сумата, записана в нотариалния акт. Неустойката обаче, ако има записана такава, ще получи по-трудно. Експертът съветва да се мисли докато е време, за да се избегнат евентуални проблеми в бъдеще.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Здравейте, това е народопсихология. САМО ужасно ТЕЖКИ наказания ще променят мисленето на населението и то за няколко поколения... ИМОТ, който се докаже, че е обект на фалшива сделка се отнема в полза на Общината . Такива имоти се използват от общинския жилищен фонд . Точка. Колко имота бяха окрадени от наивни андрешковци с обещанието, че ще платят по-малко на ЛОШАТА Държава ? ХИЛЯДИ !!! Защо ? ЗАЩОТО Андрешковците не се страхуват, че ще им отнемат имота . --- Моля, погледнете друг проблем. МВР охранява ли Нотариалните кантори ? Каква е задачата на МВР ? Нали трябва да защитава живота, здравето и собствеността ни ?!?!? Нотариалните кантори са ключово звено ! МВР трябва да обръща СПЕЦИАЛНО внимание на охраната им !!! ТОГАВА нотариусите няма да може лесно да бъдат притискани. МВР е КЛЮЧОВ фактор, но за съжаление това не се осъзнава от колегите ...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив