Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

Повечето се продават с поне 20% по-евтино от първоначалната оферта след преговори

Пазарът на луксозни имоти e във възход - двойно повече сделки са сключени през изминалата година за жилища от най-високия клас. Вила в полите на Витоша за 1.3 млн. евро е най-скъпо продаденият имот, съобщи Би Ти Ви.

Продадените имоти са взети предимно от заможни хора, не с кредити, а с готови пари, а наетите скъпи апартаменти се търсят почти изцяло от чужденци.

Цените на този тип имоти е са спаднали с между 5 и 10% като в момента средната цена за закупуване е около 1500 евро на квадратен метър.

Пазарът се е концентрирал в София, а най-предпочитаното място за живеене на хората с пари е районът на Докторския паметник, където и цените са най-високи. Следват кварталите „Иван Вазов”, центърът, „Изток” и „Лозенец”.

 Повечето луксозни имоти се продават с поне 20% по-евтино от първоначалната оферта след преговори.

"Локацията на първо място, съседите са от голямо значение и параметрите на имота - все повече се търсят големи апартаменти с големи пространства, големи спални и повече на брой", каза Илонка Стоянова, брокер на имоти.

Търсят се изцяло завършени и обзаведени жилища, най-вече в покрайнините на София с повече разгърната площ. 

Задължително условие за купувачите на луксозни имоти е жилището да разполага с такава обширна тераса и голям двор.

Всъщност главната причина за ръста в продажбите на скъпи жилища е, че те се приемат за много стабилна инвестиция от хората с пари. Оказва се, че подобен имот донася повече дивиденти на собственика си от банков депозит.

Най-скъпо изтъргуваният апартамент за изминалата година е жилище в центъра на София от близо 500 квадрата, продадено за 800 000 евро.

А най-скъпият имот, който и в момента търси своя нов собственик, е резиденция в Драгалевци с двор от 8 декара, която струва 7 милиона евро, но застоява без сериозен интерес вече втора година.

Къщата е напълно обзаведена със скъпа мебелировка в класически стил. Има собствен тенис корт. Резиденцията е собственост на бившия банкер и финансист Атанас Тилев, който вече не живее в България.

За тази година специалистите в сферата на луксозните имоти очакват още повече сделки. Тенденцията е за търсене на големи жилища и интерес главно към къщите за сметка на апартаментите.

 

news.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив