Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 29, 2012

Силното вътрешно търсене и позитивният демографски фактор не бива да бъдат пренебрегвани при оценката на полския жилищен пазар


Полша е своеобразно изключение на фона на проблемите, които Европа и в частност еврозоната имат за разрешаване, отбелязва онлайн изданието Global Property Guide.

Шестата по големина икономика в Европа се радва на силно вътрешно търсене и все още не е въвела еврото, така че имаше възможност да обезцени злотата, за да запази конкурентоспособността. Полската икономика отбеляза растеж от 3,8% през 2011 г. и се очаква брутният й вътрешен продукт да нарасне с 2,5% през 2012 г. и 2,5% през 2013 г., според прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от ноември 2011 г.

Очаква се също така по-големият износ да компенсира забавянето при частното потребление, което ще позволи бюджетният дефицит да падне от сегашното си равнище от 5,3%.

Въпреки това жилищният пазар на Полша бе сред най-зле представящите се в Европа през 2011 г., като цените на жилищата в столицата Варшава отбелязаха спад от 10,6% с отчитане на инфлацията. В другите градове на страната също беше регистрирано значително понижение на цените.

Пазарът е заринат от непродадени апартаменти. През миналата година броят на непродадените завършени нови жилища е нараснал с 11%, въпреки че обемът на новото строителство е намалял с 3%.

Принудителните продажби са допълнителен фактор за огромните запаси от жилища на пазара. Въпреки това разрешителните за строеж леко нарастват с 5,2%, като повишение с 2,6% има и при стартиралите нови строежи на жилища.

Най-значимото събитие за бъдещето на полския пазар на имоти е законът за строителите, който ще влезе в сила на 29 април 2012 г. и цели да защити правата на купувачите, като промени отношенията между строителните компании, клиентите и банките.

На теория новата законова рамка ще принуди строителите на жилища да се конкурират за банкови заеми и ще подобри качеството на проектите и бизнес плановете. Дали обаче тя би могла да намали общото финансиране?

"По отношение на предлагането очакваме няколко строители да стартират нови проекти преди законът да влезе в сила заради опасенията, че банките ще променят политиките си за кредитиране на строителството", твърди Максимилиян Мендел от REAS. "Това ще повлияе и на търсенето. Очакваме повече продажби след 29 април", посочва той.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив