Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 25, 2012

Общоприето е схващането, че ателието или студиото не може да бъде определено като жилище заради малката си площ – обикновено между 20 и 35 кв.м. По принцип ателието би трябвало да е еднопространствено помещение без мазе и кухня, което е недопустимо за обект „апартамент“. Този вид имоти понякога са със скосявания и може да са подземни или полуподземни, обясняват експертите от Ceb.bg. Оказва се обаче, че както винаги в България нормативите и реалността сериозно се разминават.

Разликата между апартамент и ателие е в предназначението на обекта. Ателието се ползва за индивидуална творческа дейност. Но и двете могат да се ползват като жилище, стига да отговарят на условията на чл.40 от ЗУТ.  Накратко той гласи, че всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Също така не се допуска изложението да е изцяло северно. В сградите, построени през последните години, всяко жилище трябва да има гараж или паркомясто. За ателиетата и студията това не важи.

На практика обаче съществуват 1, 2 и 3-стайни ателиета, които дори имат и самостоятелно мазе. Доказателство е един реален случай – в новопостроен 7-етажен блок има 15 ателиета и 20 апартамента. На всеки етаж има по едно ателие, идентично с друг апартамент от блока. Ето какво е обяснението на строителя: „Броят на гаражите плюс паркоместата на открито трябва да е равен на броя на апартаментите. По тази причина половината от тях са атилиета“. Не липсват и други подобни примери, особено при новото строителство.

Има ателиета, които по нищо не отстъпват на апартаментите. Проблемите да се живее в ателие, вместо в жилище, са предимно правни. По презумпция то служи за творческа дейност и не може да се използва само за живеене. Това води до невъзможността за декларирането му като основно жилище и плащане на половината от данъка, както и до завишена такса смет. Друг недостатък е, че някои банки по-трудно отпускат кредити за ателиета, отколкото за жилища.

Апартаменти често биват кръщавани „студио“ или „ателие“ единствено с цел да се избегнат разпоредби на ЗУТ или на общинската управа. Например изцяло серверно изложение, липса на кухня и санитарен възел, недостиг на паркоместа за всеки апартамент и т.н. Ателието може да е в подпокривното пространство или партера на една жилищна сграда, но може да е и на всеки един друг етаж. Разлика на практика няма – никой закон не определя как да бъде обзаведено ателието или кога да се твори в него.

Ателиетата могат да се отдават под наем, а понякога дори са предпочитани пред големите апартаменти. Повечето хора са по-склонни да направят компромис с квадратурата или с височината на таваните, отколкото с мястото и ценатa на жилището. Всичко е въпрос на избор и преценка. Ако обаче стане инцидент и наемателите пострадат при наводнение, пожар и др. в ателие, което не отговаря на жилищните изисквания, наемодателят би могъл да носи съдебна отговорност.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив