Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дискусии

Добави коментар

Окт 24, 2012

Коментари: 2

Пазарът на жилища познава 4 цикъла

1. Прочистване
2. Стабилизиране
3. Разрастване
4. Презсатрояване

следва ново прочистване и т.н.

Първата фаза - прочистване - се характеризира със силно намаляване на търсенето, но все още нарастване на предлагането на ново строителство съпроводено с нарастване на необитаемите жилища

Втората фаза - стабилизиране - се характеризира със слабо покачване на търсенето, предлагането на ново строителство спада слабо, необитаемите жилища продължаватнамаляват със слаб темп.

Третата фаза - разрастване - се характеризира със силно нарастване на търсенето, предлагането на ново строителство спада силно, празните жилища намаляват силно.

Четвъртата фаза - презастрояване - се характеризира със слабо намаляване на търсенето, силно нарастване на предлагането на ново строителство и слабо увеличение на празните жилища.

Като цяло идеалното протичане на цикъла наподобява синусоида, но на практика цикълът е доста назъбен. Причината се крие в несъвършенството на пазара на недвижими имоти изразена в разместването във времето на възникване на търсене и появата на съответно предлагане. Което е породено от технологичното време, необходимо за построяване на нови сгради.

Друга причина е психологията на пазара. В добри времена участниците на пазара тендират към нереалистични и по-скоро еуфорични преценки за бъдещото развитие и в същото време рисковете се подценяват. В следствие цените губят връзка с производствените разходи и нормалната норма на печалба.

 

Споделете вашето мнение Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме? Какво ви е мнението по отношение математически и статистически прогнози за пазара? Какво знаете за Вълновата тероия? Прилагате ли я на практика?

източник: http://forum.imoti.net/read.php?6,74998

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Втората фаза - стабилизиране - се характеризира със слабо покачване на търсенето, предлагането на ново строителство спада слабо, необитаемите жилища продължаватнамаляват със слаб темп.

Яна Иванова Дек 17, 2012  

Цикълът в който сме в момента се казва "Ада на продавача". В този цикъл имаме слабо търсене и то на малки апартаменти / т.е. малка крайна цена на имота/. Продавачът иска голяма цена за имота си и докато се чуди и отблъсква потенциални купувачи, то цената намалява и 10 месеца по-късно - хем няма купувачи, хем цената е паданала с 10%. Продавачи не чакайте изгоден купувач, защото такъв няма! Парите са кът, а и банката иска гарантирани доходи за да отпусне кредит на купувачите! Успех и умната през следващата година!

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив