Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 24, 2013

Цените на жилищата в няколко града в Германия може би са надценени с до 20 на сто, според централната банка на страната.

В месечния си доклад, публикуван в понеделник, Бундесбанк предупреди, че поскъпването в градските райони „е трудно да се обоснове въз основа на фундаментални фактори“ , въпреки че като цяло не са налице признаци за значителни преувеличения на германския пазар на жилища.

„През последните три години цените на къщите и апартаментите са се увеличили общо с 8.25%. Това се дължи на „маркирана разлика между цените на имотите в градските и селските райони“, казват от банката в съобщение за пресата.

Изявлението добавя, че в най-големите градове на Германия цените на апартаментите са се увеличили с повече от четвърт през този период - увеличение, което би могло да „породи опасения от ... бум на цените на имотите“.

Пазарите на градски жилища могат да са с до 10% по-скъпи от приемливото, според банката. В атрактивните големи градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф надценяването може да бъде до 20 процента.

Търсенето на имоти е било по-силно, отколкото се очакваше, по време на икономическото възстановяване и в това Бундесбанк вижда причината за скока на цените. Банката добавя, че германският пазар на недвижими имоти е станал по-привлекателен за международните инвеститори след спукването на имотния балон в САЩ и редица европейски пазари на жилища.

Въпреки това Бундесбанк смята, че е много малко вероятно всичко това да доведе до макроикономически рискове за финансовата стабилност. Условията за ипотеките са много по-строги, отколкото в САЩ и други части на Европа, в това число и за по-краткосрочните заеми. Това означава, че банките и другите кредитори вероятно няма да бъдат сериозно засегнати.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив