Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Трябва ли да имам банкова сметка, за да кандидатствам за ипотечен кредит?

01.10.2010 - Кредити - 1 Отговори     (0)

Трябва ли да имам банкова сметка, за да кандидатствам за ипотечен кредит?


Отговори (1)   

											Антон Илиев

Антон Илиев

26.11.2010

Отговор: Банковата сметка е най-лесното нещо... За да кандидаствате за ипотечен кредит много по-важно е да имате доказани доходи, които да може да докажете на банката.

Кандидастването за ипотечен кредит има два етапа - първия е вашето обследване от страна на банката, която ще иска да провери къде и какво работите, от колко време сте на трудов договор или ако работите на свободна практика какви доходи сте декларирари в данъчната си декларция от последната изминала година. Ще проверят вашите осигуровки, а също и кредитно досие, което включва и всичко, което сте купували на изплащане като мобилни телефони, телевизори и т.н. Кредитните карти, които притежавате също ще намалят размера на кредита, за който могат да ви одобрят от банката. Втория етап е одобрението на самия имот.

Ако първия етап е преминал успешно и банката ви е одобрила по доходи тя ви е казала и какъв е максималния размер на заема, който може да ви отпусне. Поискайте от банката писмено удостоверение/сертификат за размера на одобрената сума. Чак когато със сигурност знаете максималния размер на възможния заем тогава вече съвсем уверено можете да си избирате имот.

Втория етап е одобрението на самия имот. Когато си харесате имот е необходимо оценител (най-често избран и препоръчан от банката) да направи експертна оценка на имота, който сте си набелязали. Имайте в предвид че тази оценка се плаща от вас, а не от банката или собственика на имота. Стандартната цена за оценка на апартамент е около 150лв. Експертната оценка може да се различава от цената, която иска собственика на имота и това се случва доста често. Въпрос на преговори, опит и правилно планиране е всичко.

Много важно е да знаете, че е необходим не малък процент на самоучастие от ваша страна.
Ако сте одобрени по доходи от банката за кредит - 30000 евро и си харесате един панелен апартамент (гарсониера), който струва да речем също 30000 евро не може да получите максималната сума за която сте одобрени, защото процента на самоучастие е задължителен и при панелните апартаменти той е най-малко 20% (според зависи от банката). В този случай това означава, че въпреки че имате одобрение за такава сума вие не можете да я получите и трябва да разполагате и с най-малко 6000 евро (20% от 30000 евро) налични средства, а останалата сума ще можете да получите от банката ако експертната оценка на имота е 30000 евро.

Не пропускайте и таксите към банката, които съпътстват всеки един ипотечен кредит - средно 1.5% от размера на отпуснатия кредит, застраховка на имота, застраховка живот на кредитполучателя, оценка на имота, такса за разглеждане на документи и т.н. и чак тогава можете да помислите за 5-те евро, които ще ви поискат да внесете за да си откриете сметка във въпросната банка.



За повече информация: http://www.tbm2.net | За контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив