Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

avatar

Всеки се е сблъсквал с проблема "търсене на жилище". Понякога това може да бъде лесно и забавно, но в повечето случаи се получава обратното. Въпреки, че появата на интернет значително улесни процеса, някои трудности останаха. Вариантите за справяне със стреса са няколко. Или притежавате достатъчно пари, или разполагате със здрави нерви, или просто имате късмет. Ето и няколко от най-честите опасности при търсенето на имот в интернет:

 
1)  Първоначалните цени често са твърде високи.
Винаги договаряйте цената, тя се определя от района и интериор в жилището.
 
2) Описанията на апартамента са субективни.
Не се доверявайте на "отлично обзаведен", "запзен". "луксозен", "престижен квартал" и т.н. Проверете всичко на място!
 
3) Собствениците не познават пазара и определят нереален наем.
Търсете жилища, които се предлагат чрез агенции. Там ценообразуването е по-точно.
 
4) Обявите в сайтовете често са стари.
Ако търсите спешно, проверявайте постоянно. Добрите жилища се наемат или запазват моментално!
 
5) Повечето обяви са непълни.
Огромен недостатък, който губи време за оглед и пари за уточняващи телефонни разговори. Хубавите снимки обаче, също не са гаранция за добро жилище.
 
6) Собствениците често спестяват скрити дефекти или проблеми в имота.
Гледайте внимателно или се доверете на опитни експерти. Нека всяко действие при повреда бъде точно регламентирано.
 
7)  Много жилища се дават от няколко агенции на различни цени.
Многото огледи объркват собственици и брокери, и сделките се бавят.
 
8) Често депозитите са непосилни за търсещите наем.
Има случаи, в които човек трябва да плати троен наем, за да се настани в жилище. Това води до търсене на имот от собственик, а това до своеволия с нивата на наемите.
 
9) Липсата на нотариален акт и точни условия на договора могат да ви оставят на улицата.
Добър брокер може да ви застрахова срещу това. Ще си платите за услогите му, но ще получите сигурност.
 
10) Мнозина смятат брокера за човек, който води клиенти на оглед.
Говорете повече с него и търсете полезни съвети. Брокерите знаят неща, които могат да променят решението ви. Казвайте им точните си изисквания и задавайте въпроси.

Коментара : (1)

Добави коментар
Мар 6, 2011  

Чудестна статия за всеки потенциален купувач :
1.относно първаначалните цени - искам да обърна внимание че това са офертни цени и ако брокера не Ви защитава интереса и не предоговори условияте по сделката не е никакъв личен брокер
2.Относно описанията - локаията на един имот го прави престижен, относносъстоянието на имота е хубаво да го погледнете на място, но ако с две думи можете да го уточните с личния Ви брокер който цени Вашето и свое време ще си спестите излишни огледни. Но за начало е хубаво да поогледате няколко имота ако нямате поглед върху пазара.
3.Не винаги е така. Много честно агенциите просто обявяват имота без да осъществят консултация относно пазарната цена/наем на имота. Добрия брокер винаги го прави!
4.Обявите в интернет не са стари и не може да се вярва на това аз лично мога да дам за пример нашия сайт където информацията се обновява ежедневно/www.balinovinvest.com/. Има нереални и стари обяви интернет, КОГАТО агенциите не си знаят офертите и пускат нещо в реклама колко да има.Когато обявите са безплатни. Когато пускат фалшиви обяви за да събират клиенти. Е в следствие коментара им е, че няма пазар на имоти.
Как да има при така добре свършена работа.
5.Отновно проблема с описанието и формата на обява. Когато липсва информация потърсете си я. Дом или имот се купува за цял живот , нужно е малко старание и от ваша страна. В случайте когато си имате личен брокер и добра агенция агенция на разположение не бихте се притеснили.
6.Правилно. Но повечето проблеми със жилищата идват от неизрядни документи а не от влагата на лошата изолация което е поправимо за определена сума пари.
7.Това е голям проблем. Недоверието и желанието за бърза продажба от страна на продавача му правя меча услуга когато имота му се появи в реклама от минимум пет агенции на различни цени. Аз лично съм имал такъв случай единия клиент абсолютно отказа да направим оглед на имота, но вторип ми клиент бе потготвен за конюктурата на пазара и след като му предоговорих и условията по сделката бе много доволен- годината 2009-та цената на имота бе обявена 140 ооо евро, а на сделката 111 ооо евро.
8.Всеки знае че се оставя депозит за жилище при наем, непосилно не е . По-скоро се заплаща двоен наем при влизане. Депозита може да бъде на вноски или на половина. Но при условие че Ви бъде договорено. Всичко може да бъде договорено!
9.Добрия договор си е добър договор, затова нашата кантора работа съвместно с адвокатска и нотариална кантора за да минават сделките ни гладко.
10.Мнозина НЕ смятат брокера за развочат в повечето случай брокерите са такива. Разхождат те и чакат намусени да закупите имота на който са Ви довели. Аз лично познавам такива. И от там се изгражда лошо мнение. Но разбира се във всеки бранш има и професионалисти. Затова и сме в този хубав сайт.

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив