Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Съвет

Продай бързо

Май 6, 2011 vote (1)
avatar

 

Как да продам по-бързо имота си? С всеки изминал месец все повече българи си задават този въпрос. Макар някои анализатори да смятат, че кризата си отива, на практика май нещата стоят по друг начин. Безработицата не намалява, заплатите не се увеличават и много българи търсят изход в продажбата на жилището си, покупката на по-малко такова и планират да живеят с разликата. Много малък процент обаче успяват да си продадат имота въобще, а като се прибави и факторът “цена”, мисията е почти невъзможна. Невъзможна е, защото както и преди кризата, и днес се иска много над пазарната стойност. Така имотите стоят с месеци, да не кажем че и над година на пазара и не могат да си намерят купувач.

Единият вариант, за реализирането на сделка, е като се понижи офертната цена. Тук проблемът е, че много трудно може собственикът да бъде накаран да я коригира. Кризата не успя да ни научи да продаваме стоката си за толкова, колкото струва в действителност, и част от собствениците продължават да формираме цената съобразявайки се с това колко пари им трябват, за да покрият нуждите си, а не колко струва в действителност имотът.

Това е и причината за трудното налагане на българския имотен пазар на един друг начин на продажба, който е много ефективен в редица западни държави, а именно - продажбата на търг. “Самата дума “търг” се свързва с нещо лошо, спекулативно, нечестно”, обясняват малкото компании, които предлагат тази услуга у нас. Тя тепърва прохожда на българския пазар, макар някои фирми да се опитват да наложат този вид покупко-продажба повече от година. Проблемът, според тях е, че през последните две години и половина чрез търг (публична продан) се продават основно имоти, чийто собственици са кредитополучатели, които не могат да обслужват заемите си. Разликата между двата вида търг е много голяма. При едните тя се реализира доброволно, а при другите - принудително.

Продажбата чрез частен търг почти по нищо не се различава от стандартната сделка. Две са изискванията, които собственик решил да продава по този начин, трябва да спази. Първото е, че той сключва договор само с една компания, която се задължава да продаде жилището, къщата или парцела му и по никакъв начин не може да бъде приложена практиката да се оферира от няколко агенции. Другото условие е да се посочи цена адекватна на пазарните условия. “Цената се определя от независим оценител. Ако посочената от него сума по никакъв начин не кореспондира с желанието на клиента, не се стига до подписване на договор за продажба на имота чрез търг”, обясняват специалисти. Много е трудно да се убеди собственикът, че цената, от която започва търга е по-ниска от пазарната, с цел да се достигне пазарната. Практиката досега обаче е показала, че в края на търга почти се достига исканата от продавача сума, която той с месеци не е успял да получи, продавайки имота по стандартния начин. Ако двустайно жилище се е оферирало половин година на свободния пазар на цена 50 000 EUR и до сделка не се е стигнало, то при търга може да се започне от 43 000 EUR например, и да се сключи сделка на ниво от 48 000 EUR. “В крайна сметка много от собствениците остават доволни от достигнатата сума, но основният проблем е да бъдат убедени в това, че чрез частният търг могат да продадат имота си много по-бързо и най-важното - на много изгодна цена, особено за период на криза”, обясняват специалисти.

Коментара : (3)

Добави коментар
ДаринаЮни 20, 2011  

Милена Богданова, статията е от майското издание на списание "Имотът".
http://www.economynews.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE-news19530.html

Юли 2, 2011  

не е от там, добър опит. както споменах и другаде инфото не е новост, а по скоро база за коментар и анализ.

ДаринаЮли 5, 2011  

Опитът е по-скоро в посока да ви кажа да бъдете коректен и да споменавате авторите на статиите, които копи-пействате тук... Явно ще си остане само опит.

Още полезни съвети

Добави съвет!

Всеки потребител на www.ceb.bg може да напише аналитичен текст по даден проблем, свързан с недвижимите имоти. Материалът трябва да бъде авторски, да разкрива проблем от практиката и да съдържа препоръка за взимане на решение. Всеки съвет трябва да бъде одобрен от администратора.

Препоръчваме Ви да напишете и да запазите съвета си на отделен текстов редактор (Notepad, Word, OpenOffice Writer) преди публикуване!

Добави съвет!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив