Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

За междуетажно пространство в жилищен блок

07.09.2011 - Съседи - 2 Отговори     (1)

Здравейте, зная, че по стълбището в жилищен блок не би трябвало да има никакви битови продукти, мебели и каквото и да е, и то по закон. Бихте ли ми напомнили какъв точно е законът за тази тема и какви са наказанията? По какъв начин да предупредя органите, ако е необходимо, тъй като нашите съседи вече с месеци си държат всякакви битови и домашни уреди и какво ли не в нашият блок? Вече 3-та седмица сменената им тоалетна чиния стои в коридора и все не я местят, камината от половин година е там, и какви ли не други неща са изнесли.
Благодаря предварително!
Валерия Христова, гр. Етрополе, обл. София, кв. 128, бл. 3;
val4eto_it@abv.bg

									Валерия Христова

Валерия Христова

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

07.09.2011

Отговор: В Закона за управление на етажната собственост са уредени въпросите, които Ви вълнуват. По-конкретно Ви интересуват чл.5 и чл.6 от закона, където са уредени задълженията на собствениците и в частност задълженията им относно общите части на сградата; чл. 55, в който е уреден размерът на глобата за нарушителите, както и чл.57, където е описано как се установява нарушение, съставяне на протокол и съответно последващо съставяне на акт за нарушението и налагане на глоба от общинската администрация.


За повече информация: http://www.mitkovalawyers.com | За контакти

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

07.09.2011

Отговор: При следващо събрание на входа, повдигнете въпроса относно неудобствата, които Ви причиняват съседите.
Цитирайте им по конкретно чл.6 от Закона за етажната собственост, където в ал.3 е записано, че задължение на собствениците на имоти е да „не завземат общи части на сградата”, която обитават. Ал. 11 пък задължава собствениците „да спазват санитарните и хигиенните норми”.
На събранието вземете решение да СЪСТАВИТЕ ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШЕН РЕД (ако нямате), в него впишете тези задължениия за всички собственици на имоти във входа. Това е важно тъй като според ал. 15. от чл. 6, собствениците са длъжни да „осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред”.
Ако имате Правилник за вътрешен ред, но в него липсват клаузи относно нещата, които Ви притесняват – предложете да бъдат добавени и правилника да се актуализира.
Чл.17. „Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши следните решения да се приемат с мнозинство повече от половината от броя на самостоятелните обекти:
ал.1-„приемане, изменяне и допълване на правилника за вътрешния ред”;...и ал. 6-„ използване на общите части на сградата и прилежащата й площ при възникнали спорове, както и за спазване на вътрешния ред и санитарно-хигиенните норми.”
Гласувайте предложенията, съставете протокол на общото събрание и актуализирайте правилника за вътрешния ред.
Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет.
Екземпляр от него се предоставя на общинската или районна администрация, която съставя акт удостоверяващ нарушението. Наказателно постановление се издава от кмета на общината.
Общо взето тромава и неприятна ситуация свързана с бумащина и много разправии.
Не е толкова сложно да се разберете по съседски.
Прочетете внимателно закона, поровете малко в Гугъл – има много информация в правни портали с добри съвети.
По-добре да не се стига до констатиране на нарушения и налагане на санкции-все пак обитавате една сграда. Чудесно ще е ако се стигне до разбирателство и решение на проблемите и неудобствата по мирен път. Успех.За повече информация: http://goddess.bg | За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

нов собственик на етаж от къща Здравейте, От 35 години живея на първия етаж на къща, чийто втори етаж бе придобит от нов собственик преди година и половина. Дворът е разделен и всеки... Последен отговор - 25.05.2018 от Кристина Найденова

3 Отговори

Спор със съседите за парцел Здравейте имам проблем със съседите за границите на имотите ни.Те казват че са викнали техник да дойде обаче аз мисля че е техен човек и са му... Последен отговор - 5.08.2018 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наводнение от септична яма Здравейте, Имам имот - къща с двор, където живея в момента. Над имота ми се намира друга къща собсвеност на възрастна жена. От близо 6-7 години жената е... Последен отговор - 3.05.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

нехайни съседи Собственик съм апартамент. Над моя имот има необитаем апартамент. До преди няколко години, след многократни молби от моя страна, собствениците... Последен отговор - 24.08.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Проблем с постройка на границата на два имота Проблема е следния.Преди време си закупих един имот около града.В имота имаше една барака и си мислех да я съборя попитах комшията дали мога да построят... Последен отговор - 20.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив