Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Въвод във владение

22.08.2014 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
Единствен наследник съм по завещание, което надлежно е вписано. Преди вписването му обаче единственият наследник по закон се е снабдил с удостоверение за наследници и се е разпоредил с движимото и недвижимо имущество на наследодателя. Въпросът е следният:
Наследила съм апартамент, в който обаче не мога да вляза, тъй като наследникът по закон, макар и на отпаднало основание, се е разпоредил и е сменил бравата. Той не живее там, но и аз не мога да си вляза в наследения имот. Пратих му нотариална покана, на която той не реагира. Имотът е в Пловдив. Лицето, което е лишено от наследство, работи в Португалия.
Мога ли да извикам ключар и да вляза в моето си наследено жилище? Или трябва да отида при съдебен изпълнител, с когото да стане въводът (и ако е втората опция, трябва ли да има съдебно производство преди това за издаване на изпълнителен лист или съдебният изпълнител може да осъществи въвода с предоставеното му от мен завещание)?

									Симеон

Симеон

Отговори (2)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.08.2014

Отговор: "Разпоредил", означава продал, дарил и т.н. Предполагам, просто имате предвид, че не можете да влезете в имота, защото е сменил патрона. Избързали сте с поканата - така признавате, че той владее имота и т.н. Най-лесния вариант щеше да е да смените патрона и да влезете. Съдебеният изпълнител не може и няма да направи нищо, без изпълнителен лист от съда. За да получите такъв лист, трябва да водите дело. Просто си влезте в имота, пък който иска да Ви съди. Евентуално, би оспорвал завещанието. Което може да се случи, без значение дали сте в имота или не. Обмислете вариант и да прехвърлите фиктивно имота на друго лице.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Симеон

Симеон

22.08.2014

Коментар: "Разпоредил", означава, че е изтеглил парите от сметката на наследодателя, продал е всички електроуреди от въпросното жилище, сменил е патрона на входната врата и, доколкото знам, е сключил вече договор за наем, без обаче бъдещите наематели да са се нанесли. С нотариалната покана исках все пак да постъпя човешки, а не да отивам направо с ключар и да разбивам. Но очевидно това ще е пътят. Трябва ли да осигуря свидетели? Или да поискам присъствие на полицай примерно? Освен това не знам какво ще заваря в жилището. Трябва ли да се направи опис? Кой ще гарантира за истинността на описа?


За контакти

											Симеон

Симеон

22.08.2014

Коментар: "Разпоредил", означава, че е изтеглил парите от сметката на наследодателя, продал е всички електроуреди от въпросното жилище, сменил е патрона на входната врата и, доколкото знам, е сключил вече договор за наем, без обаче бъдещите наематели да са се нанесли. С нотариалната покана исках все пак да постъпя човешки, а не да отивам направо с ключар и да разбивам. Но очевидно това ще е пътят. Трябва ли да осигуря свидетели? Или да поискам присъствие на полицай примерно?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.08.2014

Най-добър отговор*: Описът на вещите се извършва в присъствие на поне един свидетел, който се подписва. Не е излишно и да снимате с камера.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Наследствена земя Съсобственик съм на 3 декара наследствена земя със статут Ливада( в договора е записано кой коя част от земята може да ползва), искам да я заградя и... Последен отговор - 25.09.2018 от Адвокат Николина Митова

7 Отговори

Стари нотариални актове Здравейте! Имам къща, която от как е построена пет пъти е сменяла собственика си. Освен собствения си нотариален акт аз имам предишните два. Трябва ми... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Отказ от наследство Здравейте, през 1992 г. с решение на Поземлена комисия държавата възстановява имоти - земи и гори на покойния ми прадядо в провинция, починал през 70-те... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Помощник на ЧСИ ми взе неправомерно парите Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от Бисер Захариев

2 Отговори

Помощник ЧСИ запорира банковата ми сметка и ми взе неправомерно парите. Упорито... Здравейте! Поради стечения на обстоятелствата имам 3 запора от трима ЧСИ. В службата ми всеки месец ми удържат по ведомост сума (за самотен родител с... Последен отговор - 18.09.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив