Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

В сила ли е арендния договор?

17.01.2016 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Един от собствениците на земеделска земя, притежаващ 2/18 идеални части, без да уведоми другите собственици, сключва аренден договор с физическо лице, което не е собственик на земята. Договорът е 10 годишен, като уговорената рента е неизгодна - приблизително 50% от пазарната.
Веднага след сключване на договора и вписването му в имотния регистър, същия съсобственик, страна по арендния договор, дарява своята земя на арендатора. Около осем месеца по-късно дарителят умира.
Продължавал ли да бъде в сила арендния договор след горните две събития? Ако не, какво трябва да се направи, за да бъде правно установен този факт и да бъде заличен вписания аренден договор?

									Румен

Румен

Отговори (3)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

18.01.2016

Отговор: Законът позволява и само един от съсобствениците да склюи договор за аренда за цялата земя, като мярка срещу пустеещи земи. Другите съсобственици могат да претендират дела си от получената рента от него, а не от арендатора. В случая, няма как да развалите договора, освен поради неплащане, което обаче е към наследниците на починалия. Тоест, те могат да развалят договора, ако не се плаща, Вие не сте страна. Можете да ги поканите да Ви платят полагащия Ви се дял от рентата. Или накратко, договорът е в сила. Единственият шанс е в договра да е записано, че се прекратява и при смърт на арендодателя. Проверете какво точно пише в клаузите за прекратяване. Ако нямате копие от договора, можете да вземете от Службаата по вписвания, по местонахождение на имота,


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Румен

Румен

18.01.2016

Коментар: Адвокат Миткова, съсобственикът, сключил договора, дарява земята си на арендатора, преди да почине, т.е. става несобственик. Това не означава ли, че арендаторът го замества и става едновременно страна по договора за аренда (т.е. арендодател) и съсобственик? Излиза, че един от собствениците е сключил договор със себе си за аренда, без да бъде упълномощен от другите собственици. Не се ли нарушава закона за собствеността, когато един от собствениците, притежаващ по-малко от 50% от общата собственост, се разпорежда с нея по свое усмотрение без съгласието на останалите?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.01.2016

Отговор: Не е точно така, защото договорът е сключен за цялата земя, а арендаторът е станал собственик само на идеална част от нея. За останалата част от земята, договорът за аренда си е останал в сила. В случая не е приложим Законът за собствеността, а този за арендата в земеделието. Чл.3, ал.3 от същия гласи, че когато договорът за аренда е сключен само от някои от съсобствениците на земеделската земя, отношенията помежду им се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността. Тоест, този специален закон дава право само на един от съсобствениците да арендува цялата земя. Останалите съсобственици могат да претендират от него своята част от полученото.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Румен

Румен

20.01.2016

Коментар: Правилно ли съм Ви разбрал, адв. Миткова, че:
1) Договорът за недарената земя сега е между наследниците на починалия и арендаторът?
2) Другите съсобственици трябва да си търсят арендата от наследниците на починалия?
3) Наследниците на починалия по този договор имат само задължението да получават и разпределят рентата на съсобствениците? Те не задържат нищо от рентата, защото не са вече съсобственици?

В договора има клауза, че той се прекратява при смърт на някоя от страните, при условие, че законните му наследници, не пожелаят да встъпят в правата му. Ако разбирам това правилно, е необходимо писмено волеизявление от наследниците на починалия, че не желаят да бъдат страна по арендния договор и това е основание той да бъде прекратен?


За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

19.02.2016

Отговор: След като арендодателя е прехвърлил чрез дарение своите идеални части на трето лице, то той вече няма отношение към имота. Новия собственик встъпва в правата на арендодателя, като в конкретния случай едновременно с това е арендатор и на останалите идеални части на имота. Сега той, в качеството си на съсобственик на имота следва да разпределя арендното плащане към останалите съсобственици. Наследниците на починалия нямат вече никакво отношение към имота, нямат право да получават арендно плащане и няма как да разпределят каквото и да било между другите съсобственици.


За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив