Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Уреждане правата на съсобственици

29.05.2017 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Притежавам 1/3 идеална част от имот с две от общо 4 постройки. Съсобственикът не желае да купи моята част, но не продава и неговата. Какъв договор да изготвя за да уредим ползването на имота, ако съсобственика не харесва разпределението на парцела за ползване от него или мен, какво да правя?

									П.Василев

П.Василев

Отговори (3)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.05.2017

Отговор: Изготвя се договор за разпределяне ползването на имота, към него се изготвя и скица, от която е видно точно разпределението на частите за ползване. Ако не можете да постигнете съгласие, можете да заведете дело, като искате от съда да разпредели ползването, съобразно собствеността, както върху земята, така и върху построеното, с оглед ползването на сградите от собствениците им.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

31.05.2017

Отговор: Здравейте!
След като има недоразумения с останалите съсобственици относно ползването на общият имот, то задължително се изготвя скица, в която се посочва идеалната част на всеки съсобственик, както по отношение на земята, така и по отношение на построените сгради и съобразно посоченото, всеки ползва отреденото му.
С уважение,
адв.Чанкова
0887 201 222
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

31.05.2017

Отговор: Здравейте, г-н Василев!

Както обикновено поддържам мнението на колегата Митковал Искам да допълня само, че ако държите да продавате Вашия дял, нежеланието на съсобственика да изкупи не е чак такъв проблем. Можете да му предложите определена цена и ако той не приеме да го изкупи, можете да го предложите и на други купувачи. Има дори дружества, които купуват дялове от имоти. Само внимавайте, цената на която продавате, да не се окаже по-ниска от предложената на съсобственика. Иначе попадате под ударите на чл.33 от Закона за собствеността, който гласи:
"Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право."

Хубаво е да имате юридическа подкрепа.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

делба между наследници Имаме починал първи братовчед майка му и баща му са починали майка му има двама братя и две сестри който също са починали Ние се явяваме първи... Последен отговор - 14.12.2018 от Кирил Точевски

2 Отговори

проблем с арендатор Здравейте имам проблем с арендатора на З К -Изток -ШАБЛА-Макаков не ми изплаща определената рента за това че съм взел земята си как да постъпя към коя... Последен отговор - 12.12.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

наследство здравейте съпругът ми почина преди 20 г, В момента синът ми иска да се откаже от наследство в моя полза Въпроса ми е каква е процедурата Последен отговор - 13.12.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

делба на наследство Имаме починал първи братовчед не женен няма деца Родителите му също са починали От страна на баща му няма живи наследници От страна на майка му има... Последен отговор - от

0 Отговори

запор на заплата и запор на банкова сметка Може ли да има запор на заплатата и запор на банковата сметка едновременно? Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив