Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Удостоверение за търпимост

21.04.2016 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Наскоро получих Удостоверение за търпимост за един строеж, за който няма строителни книжа, а сега вече се сдобих и с нотариален акт за този имот. Въпросът ми е: да се притеснявам ли, че някога общината ще иска да премахне този строеж, въпреки издаденото Удостоверение за търпимост? До колкото знам това удостоверение не узаконява строежа, а само доказва, че е търпим. Ще ми трябва ли и Акт за узаконяване, след като вече имам У-е за търпимост и Нотариален акт?

									georgi

georgi

Отговори (1)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.04.2016

Отговор: Макар ЗУТ да казва, че строежите с удостоверения за търпимост не подлежат на премахване, практиката на съда сочи съвсем друго. А именно, че удостоверенията за търпомост не обвързват органите на ДНСК, които самостоятелно изследват доколко е търпим строежа. Тоест, на теория е възможно въпреки удостоверението за търпимост, което имате да се стигне до заповед на РДНСК за премахване на строежа или част от него. Подобни казуси се развиват обикнновено след сигнал на съсед за незаконно строителство. Актът за узаконяване обаче, е абсолютно стабилен документ и при него липсват подобни сценарии. Нотариалният акт установява право на собственост и няма отношение към това дали обектът, който е описан в него е законно построен или не. Ако въпросния имот е Ваше единствено жилище, дори теоретично да се стигне до заповед за премахване, то ако я обжалвате съдът ще спре изпълнението й дотогава, докато това е единственото Ви жилище.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											georgi

georgi

21.04.2016

Коментар: Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор, госпожо Миткова!


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив