Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

удостоверение за наследници

27.03.2019 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Майка ми почина преди 3 месеца.Тя беше сръбски гражданин постоянно пребиваващ в българия.Женена е в българия .Имаме наследстен имот с брат ми придобит по време на брака им.След като той почина останахме тримата наследници. Сега от община люлин ме пратиха в сръбското посолство за удостоверение за наследници.Те ми казаха че в тяхната страна не съществува такъв документ.Там това се решава в съда.Нашата страна можело да се обърне към българското посолство в белград да изиска от техния съд извлечение за роднински връзки.Сега към коя институция трябва да се обърна?

									Иван

Иван

Отговори (2)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

27.03.2019

Отговор: България, като страна член на ЕС е обвързана с Регламент 650/2012. В него се казва, че наследяването се урежда от правото по последното обичайно местопребиваване на починалия. В случая, това е България. Във връзка с прилагането на този регламент бяха направени промени в ГПК. По силата им, районният съд по последния постоянен адрес на починалия издава европейско удостоверение за наследници. Следва да изготвите и депозирате молба до съда, като приложите и всички относими доказателства - смъртен акт, доказателство за постоянен адрес на починалото лице, актове за раждане на Вас и брат Ви, акт за брак.


За контакти

											Иван

Иван

27.03.2019

Коментар: много благодаря за изчерпателния отговор.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

31.03.2019

Отговор: Здравейте!
На основание регламент 650/2012 година на ЕС, в нашият ГПК има нов чл. 627е, който обяснява каква е процедурата по издаване на Европейско удостоверение за наследници, поради което Ви предоставям целият текст, за да изчетете и се запознаете:
Издаване на европейско удостоверение за наследство
Чл. 627е. (Нов - ДВ, бр. 15 от 2016 г.) (1) Когато българският съд е международно компетентен съгласно чл. 4, 7, 10 и 11 от Регламент (ЕС) № 650/2012, заявлението за издаване на европейско удостоверение за наследство се подава пред районния съд по последния постоянен адрес на починалия, ако такъв липсва - по последния му адрес в страната, а при липса на адрес в страната - пред Софийския районен съд.
(2) В случай че заявлението по ал. 1 е уважено, съдът издава европейско удостоверение за наследство, като използва формуляра от Регламент за изпълнение (ЕС) № 1329/2014 на Комисията от 9 декември 2014 г. за изготвяне на формулярите, посочени в Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство (ОВ, L 359/30 от 16 декември 2014 г.).
(3) Европейското удостоверение за наследство, както и отказът за издаването му подлежат на обжалване пред съответния окръжен съд в едномесечен срок, който тече от момента на връчването.
(4) Когато издаденото европейско удостоверение за наследство е неточно или отказът за издаването му е неоснователен, съдът отменя постановения акт изцяло или отчасти и връща делото на първоинстанционния съд със задължителни указания.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Общински УПИ са право на строеж Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - 14.02.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Наследяване с втората съпруга на баща ми. Баща ми е сключил брак 3 мес.преди да почине.Има имот придобит преди брака и земеделска земя наследена от неговите родители(моите баба и дядо).Как делим... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Решение на Общото събрание при етажна собственост Здравейте, случаят е следният : Имам жилище , което е необитаемо целогодишно . Това може да се потвърди с липсата на задължения за ток и вода . С... Последен отговор - 21.01.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Имам проблем със стар нотариален акт, с който е закупена вила с прилежащата земя... В нотариалния акт от 1940г на наследствения имот, който притежавам е записано следното: 1. Тихомир Владков Спиридонов продава на Кръстан Господинов... Последен отговор - 21.02.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Вилна сграда с безсрочно отстъпено право на строеж върху общинско УПИ Здравейте! Върху общински упи с безсрочно опс с площ от 660 кв.м платена е цялата сума за всичките 660 кв.м, но е построена и узаконена с акт за узаконяване... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив