Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

такси към фирма за управление на етажна собственост на вход

07.03.2022 - Други - 1 Отговори     (0)

Има ли фирма за управление на етажната собственост да събира такса за управление, ако в апартамента никой не живее поради смърт и те са уведомени на 21.02 тази година.
В договора пише, че между етажната собственост и фирмата е фиксирана твърда сума за управление, но в ЗУЕС изрично е записано, че не се дължи и моето тълкование е, че точката е нищожна, защото не може да има противоречи със Закона.
Наясно съм, че фонд ремонт се дължи и аз искам да им плащам само тази такса.
Плашат ме, че ще си търсят 6те лева по съдебен път.
Дори добрите фирмени практики не ги интересували.
Моля да вашето мнение.

									Лидия

Лидия

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.03.2022

Отговор: Здравейте!
Установявам, че това е същото Ваше питане, на което отговорих , но и тук Ви помествам моя отговор:
"Питането Ви е свързано с чл.51, ал.1 и 2 от Закона за управление на етажната собственост / ЗУЕС/, където изрично е казано, кога един собственик на недвижим имот, ако не ползва имота повече от 30 дни в рамките на една календарна година, че не следва да заплаща ежемесечни консумативи, респективно, че не е освободен от заплащане на т.н. такса- ремонт, в която участват всички собственици по равно.
Но, аз бих искала да Ви обърна внимание на обстоятелство, което се среща в много кооперации в режим на етажна собственост, а именно: независимо от факта, че даден собственик не живее, не ползва имота си целогодишно, може, подчертавам може, ако Общото събрание е приело решение, да събира от такива собственици като Вас по половин такса месечно.
Пак подчертавам - може, възможно е и решението на ОС ще следва да се приеме за законно.
Така че, поинтересувайте се как точно стоят нещата във Вашата етажна собственост, налице ли е такова решение, или не, преди да предприемате правни действия."
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Общинско жилище Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - 7.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Общинско жилище, право на ползване Здравейте, наематели сме на общинско жилище със синът ми от 15г. След смъртта на майка ми, съм наследник на една четвърт от селска къща с четири стаи без... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив