Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Строеж върху държавна земя

10.01.2022 - Строителство - 3 Отговори     (0)

Собственик на имот/сграда със статут промишлена сграда-лаборатория/,с площ от 230 кв.м,желае да започне строеж на къща за живеене върху прилежащия на сградата терен.Терена е със статут стопански двор,сградата е построена /закупена/със отстъпено право на строеж върху държавна земя, с площ от 3200 кв.м.
Въпросъст е; Следва ли смяна на статута на земята,след което разделяне на парцела на няколко части и чак тогава проектиране и строеж,или може да се използва отстъпеното право на строеж на сградата.Може ли да се построи жилищна сграда върху терен със статут ,стопански двор.?

									Слави Петров

Слави Петров Брокер
Стара Загора

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.01.2022

Отговор: Въпросите Ви предполагат преглед на документи за собственост и на скица, но доколкото става ясно е учредено право на строеж върху държавна или общинска земя, което право на строеж вече е реализирано с изграждането на промишлената сграда - лаборатория.


За контакти

											Слави Петров

Слави Петров

10.01.2022

Коментар: Сградата ,която е построена е построена върху държавна земя,и понеже прилежащия терен е по голям от нуждите на сградата ,въпросът е може ли без да се иска разрешение,от държавата да се построи допълнителна сграда върху терена.Може ли сградата да бъде жилищно,при положение ,че статута на земята е стопански двор,тоест да не се налага смяна на статута на терена и делба на ппарцела на няколко по малки.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

10.01.2022

Отговор: Здравейте!

Когато се учредява право на строеж, то се учредява за конкретна сграда, с уточнени параметри, а не просто "да се строи върху земята".
По тази причина НЕ може да се използва наличното разрешение за строеж, за да се построи друга сграда.
Налага се да се поработи по въпроса, особено ако имотът е извън регулация, а стопанските дворове често са на ръба на регулацията...За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

16.01.2022

Отговор: Здравейте!
Смятам, че основния въпрос, който Ви вълнува е как да процедирате със съседния парцел, който има статут на стопански двор и в който искате да построите къща за живеене.
Терминът "стопански двор" не определя статута на земята - държавна, общинска или собственост на физическо лице, защото съгласно чл.10, ал.12 от ЗСПЗЗ и земя , влизаща в ТКЗС до 1990 година, която към момента може да е в регулация, или извън чертите на населеното място , също се възстанови собствеността върху нея. Така, че въпросът е каква е собствеността на парцела към момента и от там ще си отговорите какво и как може да се извършва върху нея.
С уважение,
адв. Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

Разделяне на УПИ с къща Здравейте, заедно с майка ми и сестрите ми съм собственик на двор 1000кв.м. заедно с една къща. Ако всички сме съгласни, мога ли да отделя половината двор и... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

узаконяване на имот Здравейте.Преди около 20 години закупих половината от двуфамилна сграда която се състои отмазета .два етажа и тавански етаж които не фигурира в... Последен отговор - 11.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Добавяне на още 1 етаж на къща в зона"Б"-Закона за устройсво на Българското... Здравейте! Харесали сме къща, която се намира в зона "Б" според Закона за устройсво на Българското Черноморско крайбрежие. Къщата има акт 16 заедно с още... Последен отговор - 30.01.2023 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Изграждане на баня. Здравейте! Искам да пристроя баня и тоалетна към втори етаж на къщата ни. Не е необходимо съгласието на съседите. Какви документи са ми необходими? Последен отговор - 20.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Грешка Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив