Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Сделка с малолетен

17.03.2021 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте,имам следния казус.Малолетно дете на 16 години,единствен наследник на починал баща,който няма брак с майка му.Предмет на сделката малко дворно параграфско място.Минахме през закрила на детето за становище,което е положително.Открихме сметка на детете в банка ДСКаса,в която ще постъпи сумата от продажбата и ще бъде блокирана там до навървшавене на пълнолетие на детето.Остана решението на районния съд.При предишна такава сделка така мина процедура.Днес майката ми се обади и казва,че трябвало да се заведе дело,което ще продължи 7-8 месеца с адвокатските хонорари и съдебните разноски.Въпроса ми е,кое налага завеждане на това дело,при положение ,че детето е единствен наследник ,записан в удостоверението за наследници,на починилия си баща?

									Слави Петров

Слави Петров Брокер
Стара Загора

Отговори (2)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

17.03.2021

Отговор: Детето не е малолетно, а непълнолетно.
Разрешение от съда може да получат, точно като се образува дело. За целта е необходимо да се подаде молба до съответния съд. И е разумно, да е изготвена от адвокат. Такива дела се решават в рамките на месец. А в провинцията и по-бързо.
И по предишната Ви сделка е било същото, вижте си документите. Имате решение на Х районен съд, постановено по гражданско дело № ..... от УУУУ година, с което решение се разрешава разпореждане с имота. Тоест, имало е образувано дело и тогава.
Необходимо е преди това, детето да е приелно наследството по опис. Което отново е съдебна процедура. Общо двете, можете да ги свършите за около месец.За контакти

											Слави Петров

Слави Петров

17.03.2021

Коментар: Предишния път решението на съда излезе в рамките на два дни,,и ми казаха ,че е подписано от дежурен съдия., двамата клиенти,родители на дето,бяха адвокати,аз само им дадох становищито от агенцията по закрила на детето.Сага клиентката ми твърди,че адвокатката при която е ходила и казала 7-8 месеца.В този случай незнам дали клиентите куповачи на мястото,ще желаят да изчакат този дълаг срок.

За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.03.2021

Отговор: Здравейте господин Петров!
В случая става въпрос за непълнолетно дете, тъй като има навършена 16- годишна възраст.
Процедурата изисква най-напред да бъде подадена молба до Районния съд по местоживеене на детето, от детето със съгласието на неговата майка , в която да бъде описан случая.
Задължително ДСП ще участва в производството и ще даде своето заключение.
Провежда се открито съдебно заседание, съдът изслушва детето, взима под внимание становището на ДСП и се произнася с решение, с което уважава, или не уважава искането за продажба на наследения имот. Ако не уважи - имате право на обжалване.
Но, на основание чл.15 от Закрила на детето - съдът задължително ще изслуша детето, за да добие впечатление за цялостната картина.
Що се отнася до продължителността на производството, от личен опит ще Ви кажа, че в съдилищата в страната се действа изключително бързо, но , дори и за София , в такива случаи също сравнително бързо насрочват делото.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

разрешаване на наследство земя и продажба След смъртта на баща ми през 2004, той оставя земеделска земя на двамащ наследници - Петра Д. Иванова, пишеща настоящето, и Харалампи Д. Иванов, брат. Преди... Последен отговор - 28.09.2020 от Кристина Найденова

4 Отговори

пълномощно за продажба на имот Искам да попитам,когато продавам имот с пълномощни,освен тях нужни ли са някакви други документи и какви документи са нужни на мен като пълномощник,за... Последен отговор - 31.08.2020 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Сделка с малолетен Здравейте,имам следния казус.Малолетно дете на 16 години,единствен наследник на починал баща,който няма брак с майка му.Предмет на сделката малко... Последен отговор - 20.03.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Удостоверение за данъчна оценка Здравейте! Собственик съм на апартамент в сграда, за която все още не е издадено разрешение за ползване. Преди време (2016 г.) се появи лице, което желаеше... Последен отговор - 23.10.2020 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

продажба на имот Искам да попитам,когато продавам имот с пълномощни,освен тях нужни ли са някакви други документи и какви документи са нужни на мен като пълномощник,за... Последен отговор - 22.07.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив