Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Регистриране на наемател по настоящ адрес.

28.10.2023 - Други - 1 Отговори     (0)

Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани с този имот.
Сключих договор за наем и наемателя иска да бъде адресно регистриран . Той ли трябва да направи регистрация по настоящия си адрес или аз, като негов наемодател ?
Тъй като живея в Пловдив, бих желала да съм подготвена предварително с всички необходими документи за да не ме разкарват между двата града по няколко пъти, за някоя декларация, печат, подпис, копие,оригинал и т.н. Когато това става в друг град е много изнервящо!
Какво може да ми е необходимо като документи освен :
1 договор за наем
2 нотариален акт за собственост на имота
3 пълномощното от сина ми, което ми дава право да подписвам всичко свързано с конкретния имот
4 Декларация по чл. 92. ал.3 от ЗГР(тази декларация от чие име се попълва-наемател или наемодател?)
5 Нещо друго, което в момента дори не мога да предположа, че ще ми е необходимо?

									Ваня

Ваня

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

29.10.2023

Отговор: Здравейте Ваня!
Правилно сте посочили разпоредбата - чл.92 от Закона за гражданската регистрация, защото именно там са упоменати изискванията и процедурата.
Правилно е също така и искането на наемателя да бъде регистриран по настоящ адрес, защото в противен случай може да му бъде наложена глоба лично на него, че не се е регистрирал.
Самата регистрация се извършва в Общината на района, в чиито предели се намира недвижимият имот.
Да, можете и Вие да присъствате, а може и само наемателя да подаде своите документи, а именно - заявление по образец, което попълва, копие от сключения наемен договор, както и копие от акта за собственост.
Декларацията по чл.92, ал.3 се попълва от собственика, или в конкретния случай от Вас като негов пълномощник.
Ако Вие присъствате заедно с наемателя, ще попълните и подадете на местно, като представите пълномощното, също преснимано.
Ако, обаче само наемателят подава документите, тогава ще трябва дадената от Вас декларация да има нотариална заверка -чл.92, ал.3 от ЗГР : " За извършване на адресна регистрация се представя и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик, чрез декларация по образец, подадена лично пред органа по ал. 1, или с нотариална заверка на подписа."
С уважение,
адв. Галина Чанкова
1000 г. София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив