Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Разваляне на дарение чрез съдебен процес

14.05.2017 - Други - 2 Отговори     (0)

Майка ми е възрастна и психически нестабилна. Чрез генерално пълномощно дадено ми от нея, аз си прехвърлих семейните имоти / къща , апартамент и зема/ , за да ги спася от разграбване на флиртуващи с нея роднини адвокати. Изпращам и всеки месец доста пари , плащам битовите сметки и се грижа дори за посещенията при специален фризиор. Нямам братя и сестри. Възможно ли е роднината адвокат / бивша жена на мой братовчед/ да развали договорите ми за дарение?

									Мария

Мария

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

15.05.2017

Отговор: Иск за отмяна на дарение може да бъде предявен от дарителя при точно определени основания в чл. 227 от Закона за задълженията и договорите, като едно от тях е непредоставяне на дарителя на издръжка, от която се нуждае. За Ваша сигурност препоръчвам да съхранявате платежните нареждания за заплащане на сметки, пощенски записи за паричните суми или съответно банковите извлечения. Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. Както описвате случая, няма правно основание за предявяване на иск за отмяна на дарение, но е препоръчително да се консултирате с адвокат, като предоставите копия на пълномощното и нотариалните актове.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

15.05.2017

Отговор: Здравейте, Мария!

Поддържам напълно написното от колегата Митова.

Държа да Ви кажа, че ситуацията, която описвате, не е за сериозни притеснения.
Дори да бъде "ухажвана" от опитни в правото роднини, за майка Ви ще е трудно да отмени направените дарения.
Въпреки това, имам сериозни съмнения, че обикновено генерално пълномощно може да Ви даде възможност да формирате воля от нейно име. Ако нещата не са добре юридически осигурени при прехвърлянето, може да имате проблеми. Там може да се хванат за формата на сделката.
Предполагам, за да спестите пари, сте се спрели на дарение, вместо на покупко-продажба.
За съжаление, това е безвъзмездна сделка и е много по-лесно да бъде развалена. Но не чак толкова, че да се притеснявате ежедневно.
Смятам, че съветът на колегата Митова за една консултация с опитен адвокат може да Ви успокои или поне да Ви даде насока, в която да работите, за да защитите правата си напълно.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

ЧСИ ЧСИ блокира банковата ми сметка.В нея има само сума от болнични преведени от НОИ.Какво да направя за да си изтегля парите ? Последен отговор - 24.10.2018 от адв. Симеонова

2 Отговори

полиция на 23.09.2018 подадох сигнал на тел 112. Озова се автопатрул на рпу балчик. Без да ми се представят още с идването ми поискаха лична карта. На портата на дома... Последен отговор - 12.10.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

вдигант запор от ЧСИ на апартамент Софиа 1715 Младост 4 бл 454 вх.2 ап37 Последен отговор - 2.11.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори

озаконовяване на тавански етаж здравеите искам да попитам за озаконовяване какво е нужно да се направи за пребиваване? Последен отговор - 4.11.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Неизползваем парцел? Здравейте, Имам нужда от съвет. Наследих парцел, който е 200 кв.м. в гр. София, жк. Бояна идентификатор 68134.1936.1393 . Представлява тънка ивица между пътя и по... Последен отговор - 20.11.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив