Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Разделяне на земеделска земя

14.08.2017 - Земеделска земя - 3 Отговори     (0)

Имам наследствена земеделска земя до с.Мрамор,Софийско.Основните наследници са 4-ма, а земята е под 7 декара. Казаха ни че не може да се раздели на парцели по-малки от 2 дкр. Как можем да си я узаконим нашата част от тази земя, да си извадим документи ,да си я заградим и да си я ползваме? Останалите собственици не са заинтересовани от разделянето и комуникацията с тях е трудна .Какви са законните начини?Земята е непосредствено до селото, колко ще струва и каква е процедурата за вкарване в регулация ?

									Leta

Leta

Отговори (3)    Коментара (3)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

14.08.2017

Отговор: Не може да се раздели на ниви по-малки от 2 декара, а не парцели. Изискванията за площ и лице на парцели са съвсем други - 300 кв.м. площ и лице 16м. Ако смените предназначението на земята в друго, а не ниви, с изработването на подробния устройствен план ще се предвидят и нови парцели, например 7 на брой.
Тъй като сте в съсобственост при идеални част, няма как да си заградите "вашата" земя. Това може да стане, ако заведете дело за разпределение на ползването, без значение кой е съгласен и кой не. Съдът ще разпредели кой коя реално определена част от имота ще ползва. Подобно разпределение не променя собствеността по никакъв начин. Единствено се определят частите, които всеки ще ползва самостоятелно.
За да вкара земята в регулация е необходимо съгласието на всички. Приблизителните цени са около 3-5 евро на кв.м.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Leta

Leta

15.08.2017

Коментар: Благодаря за бързия отговор.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

15.08.2017

Отговор: Здравейте!
Съгласно нашето законодателство, не може да има: нива по-малка от 3 дка, ливада от 2 дка и лозе от 1 дка.
Правото на ползване се урежда между самите съсобственици, а реалната собственост с договор за делба по доброволен начин или съдебна делба. Но, не може реално земята да се раздели между 4- мата наследници без да се вземе предвид изискването на закона, което поставя граници какви парцели могат да бъдат образувани.
Що се отнася до вторият поставен от Вас въпрос, касаещ промяната на статута на земеделската земя - процедурата е дълга, със сигурност тук няма възможност да се изпише цялата процедура, тъй като има ограничение колко символа да бъдат изписани.
Мога само да напиша, че това започва с молба до Кмета на Общината за допускане за изработване на подробен устройствен план / ПУП/ и всяка Община има конкретни изисквания към набора от документи, които трябва да бъдат изготвени и представени.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											Leta

Leta

15.08.2017

Коментар: Благодаря за отговора. А може ли чрез доброволна делба да се определи коя част на кого ще е и ние да си заградим нашата част и да си я ползваме? Кой трябва да я оразмери?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.08.2017

Отговор: В момента земята е със статут "НИВА", декарите са 7, съсобствениците 4-ма, а чл.72 от Закона за наследството, гласи: При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар. Следователно, в момента няма как да направите делба и всеки да вземе реален имот.
Или както вече Ви написах, можете да си заградите реална част и да си я ползвате, след като си разпределите правото на ползване помежду си. Ако не можете доброволно, води се дело и съдът разпределя кой коя реално обособена част ще ползва.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Leta

Leta

15.08.2017

Коментар: Здравейте отново, имаме още един въпрос. За въпросното място имаме решение на Поземлена комисия от 2001г с което е възстановено право на собственост .Това решение достатъчен документ за собственост ли е или е необходимо да се изважда нотариален акт. Ако трябва нотариален акт ,какви документи да се приготвят и каква е процедурата. Може ли един от наследниците да подаде документи за нотариален акт или трябва да присъстват всичките наследници?


За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Рибарски водоем на земеделска земя Ще правя изкоп 2-3 декара с цел риболовен водоем, а около него "сглобяеми" микро вилички. Парцелът е земеделска земя категория 4 и е около 6-7 декара общо. Би... Последен отговор - 29.11.2022 от Адвокат Николина Митова

3 Отговори

Земеделска земя Възможно ли е да брат ми да се откаже от своя дял в моя полза от наследствени общи земи,лозя и овощни градини като ние двамата заедно с братовчеди се... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Намиране на информация за земи Здравейте! Опитвам се да помогна на дядо с намирането на наследствените му земи. След много четене в интернет напреднахме, но стигнах до задънена улица... Последен отговор - 22.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Сервитут Взето е решение през земя, чийто наследник съм и аз, да се прокара канализация за В и К.Общо наследниците сме 10. Но два от тях отказват да дават... Последен отговор - от

0 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив