Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на земеделска земя

22.10.2021 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Предстои ми продажба на наследствена зем.земя, която е с договор за аренда. В анекса към договора за аренда забелязах точка към Общи разпоредби, която гласи, че за срока на действие на договора Арендодателя няма право да прехвърля собствеността. Анекса е от 2013г.
Въпросът ми е това дали е законно. По закона за арендата в земеделието, собствеността се прехвърля на третото лице и то замества арендодателя по договора.

									Димитрова

Димитрова Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

22.10.2021

Отговор: Здравейте, г-жо Димитрова,
Ако е уговорено в договора, наследниците, съответно "правоприемниците на арендатора го заместват като страна в договора за аренда. Те са длъжни да уведомят незабавно арендодателя за настъпилото заместване и да му посочат определения техен пълномощник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) Приобретателят на арендувания обект на договора замества арендодателя като страна в договора за аренда, ако същият е бил вписан, дори и обектът на договора още да не е предаден. Ако договорът не е бил вписан, той има сила по отношение на приобретателя за две стопански години след годината на придобиването.
(3) Приобретателят е длъжен да уведоми незабавно арендатора за настъпилото заместване. Той не може да иска от арендатора да изпълни към него задължение, което той вече е изпълнил към предишния арендодател до получаване на съобщението за заместването.
(4) Приобретателят замества предишния арендодател по отношение на дадените от арендатора обезпечения от момента на получаване на съобщението по ал. 3. Заложените вещи могат да останат у приобретателя само със съгласието на арендатора.
съгласно чл. 17 от Закона за арендата в земеделието."

В случай че въпросната клауза от договора за аренда не е свързана с определена санкция за арендодателя, не би следвало да съществува проблем за Вас.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

23.10.2021

Отговор: Здравейте госпожо Димитрова!
Преди да Ви се отговори на питането, следва да бъде ясен отговора на въпроса - Вашият договор за аренда валиден ли е, или не, изтекъл ли е срока на сключването му, или не е.
Ако, срокът за действието му е изтекъл ще важат едни правила, а ако не е - други.
Да, принципно Вие имате право като арендодател да продадете земите си на друго физическо лице. Въпросът е обаче, по кой начин да се уредят отношенията с настоящия арендатор и за това е важно да запознаете адвокат с договора, за да Ви се отговори.
Важни са както чл.17, така и чл.27 и 29 от Закона за арендата в земеделието.
С уважение,
адв.Г.Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Водоем в земеделска земя? Здравейте, Разполагам със земеделска земя и предстои да сменя статута ѝ, но както е ясно на всеки, това ще отнеме известно време. Въпросът ми е - докато... Последен отговор - 13.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Не плащане на рента от земеделска земя Как да постъпя за да ми бъде изплатена рента от земеделска земя като арендатора не отговаря на телефон и вайбър и се крие? Последен отговор - 13.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Статут на парцел с рибарник Здравейте, става въпрос за парцел - земеделска земя, категория 4. Обмислям изкопаването на 2-3 декара в него с цел езеро за платен риболов. Въпросителните... Последен отговор - 10.11.2021 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Не изплащане на рента от земеделска земя Арендатора обеща да ми плати рентата но сега се крие не отговаря на телефон и на вайбър. Как да постъпя за да ми изплати рентата? Последен отговор - 11.11.2021 от адв. Симеонова

1 Отговори

Не изплащане на рента Как да постъпя за да ми се изплати рентата като арендатора не отговаря на телефона и вайбьр и се крие? Последен отговор - 11.11.2021 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив