Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на земеделска земя

22.10.2021 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Предстои ми продажба на наследствена зем.земя, която е с договор за аренда. В анекса към договора за аренда забелязах точка към Общи разпоредби, която гласи, че за срока на действие на договора Арендодателя няма право да прехвърля собствеността. Анекса е от 2013г.
Въпросът ми е това дали е законно. По закона за арендата в земеделието, собствеността се прехвърля на третото лице и то замества арендодателя по договора.

									Димитрова

Димитрова Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

22.10.2021

Отговор: Здравейте, г-жо Димитрова,
Ако е уговорено в договора, наследниците, съответно "правоприемниците на арендатора го заместват като страна в договора за аренда. Те са длъжни да уведомят незабавно арендодателя за настъпилото заместване и да му посочат определения техен пълномощник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) Приобретателят на арендувания обект на договора замества арендодателя като страна в договора за аренда, ако същият е бил вписан, дори и обектът на договора още да не е предаден. Ако договорът не е бил вписан, той има сила по отношение на приобретателя за две стопански години след годината на придобиването.
(3) Приобретателят е длъжен да уведоми незабавно арендатора за настъпилото заместване. Той не може да иска от арендатора да изпълни към него задължение, което той вече е изпълнил към предишния арендодател до получаване на съобщението за заместването.
(4) Приобретателят замества предишния арендодател по отношение на дадените от арендатора обезпечения от момента на получаване на съобщението по ал. 3. Заложените вещи могат да останат у приобретателя само със съгласието на арендатора.
съгласно чл. 17 от Закона за арендата в земеделието."

В случай че въпросната клауза от договора за аренда не е свързана с определена санкция за арендодателя, не би следвало да съществува проблем за Вас.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

23.10.2021

Отговор: Здравейте госпожо Димитрова!
Преди да Ви се отговори на питането, следва да бъде ясен отговора на въпроса - Вашият договор за аренда валиден ли е, или не, изтекъл ли е срока на сключването му, или не е.
Ако, срокът за действието му е изтекъл ще важат едни правила, а ако не е - други.
Да, принципно Вие имате право като арендодател да продадете земите си на друго физическо лице. Въпросът е обаче, по кой начин да се уредят отношенията с настоящия арендатор и за това е важно да запознаете адвокат с договора, за да Ви се отговори.
Важни са както чл.17, така и чл.27 и 29 от Закона за арендата в земеделието.
С уважение,
адв.Г.Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Европейска програма за необработваеми земеделски земи Има ли програмаза поддържанена земеделски земи, които не се обработват? Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

2 Отговори

Смяна предназначение статута на земя Необходимо ли е смяна на предназначението на земя,попадаща в зона РЕКРЕАЦИОННА ЗОНА ВИЛЕН ОТДИХ, съгласно ОУП на града.Става въпрос да се построи върху... Последен отговор - 7.06.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив