Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на съсобствен имот

17.01.2017 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Здравейте,имам притеснения относно един проблем.Имам гражданско дело с влезнало в сила решение за публична продажба на съсобствен недвижим имот.Съсобственикът ми не иска да свали цената на неговият дял за продажба.И в този случай няма да има сделка.И така за мен става безсмислено да подам документи за изпълнително дело за публична продажба.Какво ще се случи ако спра дотук?Има ли вариант който във времето напред да се осъществи сделката?По точно има ли давност решението на Съда?
Благодаря за компетентния отговор предварително!Успешен ден!

									daria75

daria75 Друго
Пловдив

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

20.01.2017

Отговор: Здравейте, няма определен срок, в който следва да изпълните влязлото в сила съдебно решение по делбеното дело. Както описвате, съсобственият имот е неподеляем и съдът е постановил същият да бъде изнесен на публична продан. Имате правна възможност да участвате в наддаването при проданта.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

20.01.2017

Най-добър отговор*: Здравейте, Дария!
Всъщонст Вие описвате една безпроблемна ситуация.
Това, че съсобственикът Ви "не иска да свали цената на неговия дял" е без значение при публична продан, тъй като оценката НЕ зависи от желанията на страните.
Единственото, от което трябва да се страхувате е твърде висока оценка на имота. Само в такъв случай няма да има интерес.
Иначе, за засилване на интереса, бихте могли да го изрекламирате тук-там, дори да го пуснете в рекламите на някои агенции за недвижими имоти или пък в местен сайт или вестник за малки обяви.

Но да се върнем на въпроса - оценката се прави от самия съдебен изпълнител или, ако той прецени, че няма специалните знания за това, от вещо лице, назначено от него. За това, разбира се, се плаща, но после таксите се удържат от съделителите пропорционално на техния дял.
Така че мнението на Вашия съсобственик за цената на имота е без значение за неговата оценка и съответно началната цена на проданта (80% от дадената му пазарна оценка).
От тази цена ще започне наддаването, а до къде ще стигне - това е въпрос на късмет и на брой наддавачи. А колкото повече наддавачи участват, толкова е по-голям шансът да получите добри пари за имота си. Така че, още веднъж ще Ви посъветвам - разгласете добре за продажбата.

Смятам, че излишно се тревожите - ако имотът не е съвсем безперспективен, или не е надценен при оценката, продажба може да се осъществи, независимо от противното становище на съсобственика.

Най-добре поговорете с опитен местен ЧСИ.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на апартамент с паркомясто Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Преупълномощаване на агенция ( прехвърляне права)-рискове? Здравейте, Продавам 2 мои поземлени имота по нотариален акт и три на баща ми като наследник на дядо ми в едно и също землище. Иска да ги купи агенция за... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на имоти след три години от покупката Здравейте Искам да продам апартамент с паркомясто които съм закупил преди 4 /четири/ години. Съгласно ЗДДФЛ - Чл. 13. (1) не са облагаеми: 1. доходите,... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив