Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

продажба на имот от чужбина

05.02.2017 - Продажба на имот - 9 Отговори     (0)

Интересуваме как може да стане това? Какви документи са необходими? Имота стана мое притежание след смъртта на родителите ми. Трябва ли и съпруга ми да даде своето съгласие?

									адриана стоева

адриана стоева

Отговори (9)   

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

05.02.2017

Отговор: Здравейте, необходими са ви документ за собственост на родителите ви, удостоверение за наследници, кадастрална скица, ако става въпрос за поземлен имот или кадастрална схема /ако е жилищен имот/ и има действащ кадастър на територията на населеното място. Данъчна оценка на имота, декларация от ваше име, че не дължите местни данъци и такси /нотариално заверена/, удостоверение от Имотен регистър за липса на брачен договор. Съгласие на съпруга ви не е необходимо, тъй като имотът е придобит по наследство от вас и е лично ваше имущество, освен, ако нямате сключен и вписан в Имотен регистър брачен договор, с който сте си разпределили имуществото със съпруга ви.
Доколкото разбирам се намирате в чужбина , ако искате да продадете имота от разстояние ви е необходимо нотариално заверено пълномощно за продажба на недвижим имот /заверяват се съдържанието и подписа/. В пълномощното се описва подробно имота така, както е описан в документа за собственост/, ако няма да присъствате на сделката и решите да упълномощите ваш близък или колега адвокат, който да ви представлява пред нотариуса. Освен пълномощното заверявате и декларацията, която ви споменах по-горе, тя е по образец.
Надявам се да съм бил полезен с отговора.


С уважение,

адв.Красимир Кънев
За контактr: www.advokatkanev.bg
0885872378За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.02.2017

Отговор: Здравейте, г-жо Стоева!
Колегата Кънев много подробно е описал необходимите документи и действия, в отговор на въпроса Ви.
Това, което бих искала да добавя е, че независимо дали ще Ви представлява роднина или адвокат (доколкото разбирам, Вие не искате да пътувате до България), ще е най-добре адвокат да изготви пълномощното, което следва да заверите. Самата заверка може да стане в дипломатическо представителство на РБългария - посолство или консулство, което Ви е по-удобно.
Хубаво е пълномощното да е доста по-подробно, в случай, че не искате да пътувате - не само за извършване на продажбата, а и да води преговори, да получи задатък, и пр., и най-вече да Ви представлява пред органите на власт (най-добре е да се изброят), от които следва да се извадят описаните от колегата документи. За това е добре да бъде "пипнато" от опитен в тези неща адвокат, който би могъл да Ви разясни подробно и самата процедура по продажбата.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

06.02.2017

Отговор: Здравейте Адриана,

адв.Кънев и адв.Симеонова подробно са описали всичко относно документите, които ще Ви бъдат необходими тъй като такъв е въпросът зададен от ваша страна. Аз обаче съм брокер на недвижими имоти с непрекъснат опит в посредничеството при продажби на имоти от 2004 година до днес и в тази връзка бих искал да Ви споделя още някои неща.

Ваденето на документи е второстепенно при продажбата на недвижим имот в България. На първо място е ценообразуването от там започват всички бедствия, защото собствениците масово подценяват този момент разчитайки на информация от интернет, което води най-често до загуби или на много време или на много пари.

Консултирайте се с професионалист, а именно брокер, който се занимава само с продажби относно пазарната цена на вашия имот, защото ако сгрешите от самото начало както се случва с 19 от 20 продавачи на имоти, които не ползват брокерски услуги няма да има нужда да си вадите никакви документи предварително, защото ще им изтече срока и в този срок вие няма да може да реализирате продажба.
За повече информация: http://ka5.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

06.02.2017

Отговор: Съгласие за продажбата от другия съпруг се иска именно, когато имотът е лична собственост на единия съпруг, но само ако продавания имот е жилище и никой от двамата съпрузи няма друго жилище. Декларира, че жилището не е семейно такова или, ако е семейно, че е съгласен да се продаде. Разпоредбите са в Семейния кодекс. Тоест, без значение как имотът е станал собственост само на единия съпруг - наследство, дарение, покупка, делба и т.н., то съгласие от другия съпруг е необходимо, ако са налице хипотезите на разпоредбите на СК.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

07.02.2017

Отговор: Здравейте отново, г-жо Стоева!

Не мога да се въздържа да не се включа отново, след отговора на г-н Илиев.
След израза "Консултирайте се с професионалист, а именно брокер" вече много ми накипя!
За съжаление се налага да спомена публично, че повечето брокери у нас не са никакви специалисти - в тази професия попадат всякакви хора, които нямат необходимото образование или качества, за да работят друго и се пробват на този пазар, който е много широк и изглежда достъпен.
Има и компетентни, опитни брокери, но те са твърде малко на брой. Току-що отговарях на друг въпрос, за казус в който брокери са си позволили истински произвол със своя клиентка!
За това съм бясна!
Ако имате брокер, препоръчан от адвокат - доверете му се - те са единици, но знаят много и работят добре.
Ако ли не - не се доверявайте на случайни, дори да са препоръчани от някой познат - може да Ви докарат големи бели!
Толкова натворени от брокери проблеми съм оправяла или опитвала да оправя (някои наистина са непоправимим), че съм категорично против слагането на знак за равенство между брокер и професионалист!

Моля за извинение за емоционалния коментар!


Иначе - за ценообразуването съм съгласна донякъде, но не напълно.

А колегата Миткова е направила много точно включване за въпрос, който аз съзнателно не коментирах - предположих, че семейното Ви жилище е в чужбина и в този случай ще е достатъчно да декларирате, че този имот, който продавате, ако е жилище, не е семейното такова.

Успех с продажбата!

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

07.02.2017

Отговор: Здравйте...адв.Симеонова,

моля Адриана Стоева да ме извини, но тук нещо се получава реплика на дупликата и превръщаме отговорите на вашите въпроси в препирня кой на кого какво му било накипяло.

Та адвокат Симеонова аз не съм си позволил да Ви коментирам и ще помоля да не ме коментирате и вие. Работя в недвижимите имоти от 2004 година и съм доказано име в бранша. Занимавам се само и единствено с посредничество при покупко-продажби и отдаване под наем на недвижими имоти. Нагледал съм се на доста адвокати специалисти по семейни дела, търговско право, наказателни дела и какви ли още не, които имат познания в недвижимите имоти по-големи само от начинаещ брокер на 1 година, който работи само наеми та ако тръгнем да коментираме различни случки няма да ми стигне мястото да разказвам за бисери, които съм чувал от юристи относно недвижимите имоти.

За това моля адвокат Симеонова да ме коментира само ако е работила с мен, което не се е случвало, а тъй като коментарите хем са за мое изказване хем не са точно към мен моля да се коригирате.

И целия цитат е следния:

"Консултирайте се с професионалист, а именно брокер, който се занимава само с продажби относно пазарната цена на вашия имот."

И мисля е ясно защо, защото брокерите сме хората, които знаем как се продават и на какви цени се купуват имотите, защото това ни е работата. Адвокатите сте по документалната част не сте по маркетинга, ценообразуването, преговорите, огледите и т.н. Като професионалист адвокат по вещно право признавам Милена Миткова с нея се познаваме. Вас не Ви познавам и не Ви коментирам и не съм Ви и срещал на нито един от моите около 14 000 огледа на имоти в София вероятно, защото не ходите по такива и няма как да имате моя опит в тази сфера относно ценообразуването.

Моля ако имате още нещо да коментирате по мой адрес нека да е на лично съобщение да не проваляме добрата идея на ceb.bgЗа повече информация: http://ka5.bg | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

19.02.2017

Отговор: Не съм коментирала нито лично г–н Илиев, нито уменията му.
Той сам се е разпознал в коментара ми, явно.За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

19.02.2017

Отговор: Здравейте отново Адриана,

но тук някой много държи да има реплика на дупликата...адвокат Симеонова коментирате мое изказване и ме цитирате като след цитата казвате "вече много ми накипя"... Много моля да гледате и коментирате себе си и мисля с предишното си изказване бях достатъчно изчерпателен, а ако не съм бил сега се надявам вече да съм! Аз не коментирам какъв е вашия опит в недвижимите имоти и изобщо имате ли такъв за това моля още веднъж гледайте себе си и не ползвайте тази платформа за да се заяждате нейната цел е съвсем друга.За повече информация: http://ka5.bg | За контакти

											Мария Божилова

Мария Божилова

21.02.2017

Отговор: Здравейте,
Във връзка с доказване дали имота е единствено семейно жилище, някой нотариуси изискват да се приложи копие от български документ за самоличност, за да се докаже, че посоченият постоянен адрес не съвпада с адреса на имота.За контакти

Тагове

стане
  
документи
  
необходими
  
имота
  
родителите
  
съпруга
  
съгласие
  
здравейте
  
документ
  
собственост
  
удостоверение
  
кадастрална
  
въпрос
  

имот

  
място
  
ваше
  
нотариално
  
имотен
  
регистър
  
брачен
  
договор
  
необходимо
  
имотът
  
наследство
  
лично
  
доколкото
  
разбирам
  
чужбина
  
искате
  
продажба
  
недвижим
  
пълномощното
  
подробно
  

адвокат

  
представлява
  
пред
  
надявам
  
отговора
  
кънев
  
г-жо
  
стоева
  
колегата
  
дали
  
пътувате
  
българия
  
най-добре
  
следва
  
самата
  
доста
  
случай
  
продажбата
  
води
  
добре
  
неща
  
успех
  
поздрав
  
симеонова
  
софия
  
васил
  
левски
  
0898
  
0884
  
адриана
  
симеонова
  
относно
  
такъв
  

брокер

  
недвижими
  

имоти

  
опит
  
продажби
  
2004
  
година
  
връзка
  
някои
  
ценообразуването
  
консултирайте
  
професионалист
  
именно
  
занимава
  
пазарната
  
цена
  
никакви
  
другия
  
съпруг
  
единия
  
жилище
  
друго
  
семейно
  
такова
  
разпоредбите
  
отново
  
илиев
  
вече
  
накипя
  
брокери
  
специалисти
  
работят
  
имате
  
някой
  

моля

  
миткова
  
семейното
  
достатъчно
  
реплика
  
дупликата
  
коментирам
  
коментирате
  
недвижимите
  
единствено
  
дела
  
право
  
изказване
  
мисля
  
адрес
  
себе
  

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на имот параграфска земя в Стара Загора-Продължение с документите и тогава ще видим как да оправяме нещата,да взимаме документ от общината ,че е съборена или нещо друго.Да обобщим ,бараката съществува в... Последен отговор - 24.05.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Делба на малък парцел 700кв2 Здравейте. Обмислям да закупя парцел който е около 650кв2 / 700кв2 който се намира в Бистрица (Област София). Искам да разделя парцела на две равни части с... Последен отговор - 20.06.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Сделка с малолетен Здравейте,имам следния казус.Малолетно дете на 16 години,единствен наследник на починал баща,който няма брак с майка му.Предмет на сделката малко... Последен отговор - 20.03.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Параграфска земя сделка в Стара Загора Сделка-покупко продажба на параграфско лозе с временна постройка. 1.Сключен предварителен договр.Отивам заедно с единия съсобственик да правим... Последен отговор - от

0 Отговори

Параграфска земя сделка Сделка-покупко продажба на параграфско лозе с временна постройка. 1.Сключен предварителен договр.Отивам заедно с единия съсобственик да правим... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив